Разширяваме и модернизираме системата за ранно предупреждение и оповестяване на

...
Разширяваме и модернизираме системата за ранно предупреждение и оповестяване на
Коментари Харесай

Карамфилова: Разширяваме и модернизираме системата за ранно предупреждение на населението

Разширяваме и модернизираме системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията на равнище община. Проектът е финансиран със средства по оперативна стратегия „ Околна среда “.

Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на конференция в Министерския съвет (МС), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Карамфилова разгласи, че става въпрос за 100% безплатна финансова помощ в размер на близо 48,5 млн. лева „ Ключово е, че към сегашния миг системата за ранно предизвестие и обявяване известява към 39% от популацията на България “, уточни тя и добави, че с модернизацията и развиване на системата ще бъдат обхванати малко над 51%.

Министърът на околната среда изясни, че системата е основна и дава опция за превантивни дейности, свързани с евентуални бедствия от наводнения и от всевъзможен различен темперамент. „ Това е първата стъпка, която страната подхваща, с цел да модернизира системата със средствата по оперативна стратегия “, означи Карамфилова.

Тя уточни, че в идващия програмен интервал са заложени и спомагателни такива средства, тъй че да може да бъдат обхванати 100% от популацията от системата за ранно предизвестие.

От своя страна служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев благодари за положителната екипна работа на двете министерства, които са реагирали извънредно бързо, с цел да спасят финансирането по този план. Той уточни, че предварителната защита е основна във връзка с метода при бедствия и повреди и добави, че тази част от плана към този момент 11 области, 96 общински центъра, в които ще бъде доизградена и надградена системата, както и население от към 650 хиляди индивида.

„ И в действителност в европейски проект е открито, че всяко финансирано евро води до икономисване на сред 4 и 7 евро, тъй че с тази голяма вложения може да си визиите какъв ще бъде потребният резултат, когато я осъществяваме “, акцентира министърът на вътрешните работи.

Демерджиев посочи, че системата е съвременна, дава отговор на най-хубавите модерни мостри, разрешава гласово обявяване какво е бедствието, какви дейности и ограничения би трябвало да се подхващат, а също и по този начин разрешава и обявяване със известие, което ще стартира от виновните органи, по-късно ще стигне до жителите и по този метод се дава опция да се вземат съответни превантивни ограничения, с които да се лимитират вредите при евентуални бедствия и повреди. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР