Разширението на третата линия на метрото поглъща най-голям дял от

...
Разширението на третата линия на метрото поглъща най-голям дял от
Коментари Харесай

Метрото поглъща над 1/3 от инвестициите на София за 2022 г.

Разширението на третата линия на метрото гълтам максимален дял от плануваните вложения в София през 2022 година От общо заложени 594 млн. лева общински инвестиции през годината за подземната железница, нови транспортни средства и ремонт на трамвайни трасета ще отидат 214 млн. лева или 36% от парите. Това одобри на изключително съвещание в четвъртък Столичният общински съвет, който гласоподава финално бюджета на столицата за актуалната година. Против бяха Демократична България, Българска социалистическа партия и самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

На съвещанието кметът на София Йорданка Фандъкова(ГЕРБ) не пропусна да нападне страната и посочи, че приемането на столичния бюджет става “много по-късно поради закъснелия бюджет на страната, което затрудни някои по-големи заплащания за метрото и транспорта”. Фандъкова употребява и настояването на районните кметове % от събраните от общината налози да се връщат в регионите, с цел да изиска на собствен ред от страна да връща на общините % от събраните от тях налози.

“Надявам се, че като хора, които ръководят страната и половината региони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е обективен за софиянци – това значи % от налог общ приход да се връща в бюджетите на общините”, сподели Фандъкова.

Метрото - топ приоритет

Разширението на третата линия на софийското метро се оказва топ приоритет най-малко в капиталовия проект на общината. През март започва построяването на 3 нови километра с три станции от кв. “Хаджи Димитър” до кв. “Васил Левски”, за които са заложени 217.5 млн. лева в Плана за възобновяване и резистентност, който чака утвърждение от Европейска комисия. За втория стадий от разширението на този лъч на железницата от ул. “Шипка” до Цариградско шосе с дължина 6 км обаче финансиранета по проекта в последния миг бе орязано. Сега за него се разчита на държавния бюджет.

Лют спор за детските градини

Лют спор по време на разискването на бюджета се заформи към един от най-горещите въпроси - за създаване на нови детски градини и ясли. Фандъкова уточни, че за това се заделят над 56 млн. лева, които ще са за 22 нови здания на детски градини и ясли и за 3 учебни заведения. Общинските съветници от опозицията обаче обориха тези данни.

Диана Тонова от Българска социалистическа партия уточни, че от 24 заложени за градеж детски градини и ясли през предходната година 19 са трансферирани за тази година. “От тях 14 са със съществено несъблюдение. За 5 обекта осъществяването е сред 50 и 78%, като за 3 обекта не са усвоени никакви средства”, сподели тя.

Тонова посочи, че тези 3 детски градини са в регион “Студентски”, “Манастирски ливади - Изток” и градината в Бухово. Тя посочи, че в финансовата стратегия за 2021 година в частта ѝ за детски градини са били планувани 33 млн. лева, като от тях са били трансферирани за актуалната година 12.181 млн. лева

Мигновено общински съветници от ГЕРБ, предвождани от Малина Едрева, хвърлиха виновността за забавянето на районните кметове, които били ангажирани със градежите.

Никой от тях обаче не разяснява, че преди година кметът Йорданка Фандъкова уточни, че иззема тази активност от районните кметове и градежа на градините ще бъде отсега нататък под контрола на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов. Месеци по-късно самият Джоргов уточни, че това прекачване не се е случило.

Диана Тонова попита още риторично за какво, когато се открива нова детска градина заслугата е на кмета Фандъкова, а когато се стори виновни са единствено регионите кметове.

Други 20% от готвените вложения или 150 млн. лева от тазгодишния общински бюджет ще отидат за създаване на основни сектори от вътрешните кръгове и съществени поправки на улици в квартали.

Децентрализация, но същинска

По време на полемиката Йорданка Фандъкова показа, че видяла изявления на кметове на региони и “общински съветници от обединението, която ръководи държавата”, за законова смяна, с която “директно да се вършат отчисления” от локални налози към районните администрации. Тя незабавно употребява момента да изиска “истинска децентрализация” и изиска % от събраните налози от страната да се връща в общините.

“Аз персонално поддържам децентрализацията, такава каквато съществува в огромните европейски градове. Но наблягам - действителна и същинска децентрализация. Това значи % от налозите върху приходите, които събира страната, да се връща в бюджетите на общините, за решение на проблемите на хората, които заплащат, там където живеят… Софиянци внасят в държавния бюджет към 9 милиарда лева от директни налози. Това е съвсем 20 пъти повече от локалните налози, с които общината разполага и при 0 лева изравнителна дотация за София от държавния бюджет. Надявам се, че като хора, които ръководят страната и половината региони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е обективен за софиянци – това значи % от налог общ приход да се връща в бюджетите на общините”, сподели Фандъкова.

Общият размер на бюджет 2022 е 2.101 милиарда лева, като личните доходи в него са 842,5 млн. лева
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР