Разсеяни в летните си отпуски, голяма част от плажуващите подценяват

...
Разсеяни в летните си отпуски, голяма част от плажуващите подценяват
Коментари Харесай

Внимавайте с морето! Опасност от мъртво вълнение

Разсеяни в летните си отпуски, огромна част от плажуващите подценяват морето. Метеоролози предизвестяват, че през идващите дни би трябвало да внимаваме за мъртво неспокойствие.
Колкото и красиво да е морето през август, то може да бъде и подло. Едно от най-опасните феномени през този интервал на годината е така наречен мъртво неспокойствие. Спасителите приканват наложително да се съобразяваме с техните предизвестия и да следим флаговата сигнализация.
Старшият избавител Георги Есов споделя, че мъртвото неспокойствие е едно от най-опасните феномени в морето.
„ Като пада тежка вълна, надлежно дълбаят морското дъно. Появяват се ями – цели, към които се стреми отразената вълна от брега и тя дълбае улеи и цели потоци, които вършат доста мъчно прибирането на брега, в това число и на доста положителни плувци” изяснява Есов.
В дългогодишната си процедура той и неговите сътрудници неведнъж се е налагало да предотвратяват произшествия. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите подценяват обстановката.
„ 90% от плажуващите я подценяват и не слушат сигналите на спасителите. От тези 90% - половината се е налагало да им оказваме помощ по някакъв метод. Доста постоянно се е случвало. Флагът е червен.
Плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са неразрешени дори и на жълт байрак, и морето стартира да ги тегли във вътрешността с много огромна скорост”, спомня си спасителят Добрин Добрев.
А какво би трябвало да направи човек, в случай че въпреки всичко попадне в мъртво неспокойствие?
„ В никакъв случай не би трябвало да се стреми, изключително в случай че то е много мощно, директно да драпа към брега, тъй като тогава изпада в суматоха, относителното му тегло става по-тежко и той мъчно би могъл да се докопа до брега”, предизвестява Георги Есов.
Спасителите приканват туристите да бъдат изключително деликатни по това време на сезона, да съблюдават напътствията им и флаговата сигнализация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР