Разработчиците на руската операционна система Aurora работят по създаването мобилен

...
Разработчиците на руската операционна система Aurora работят по създаването мобилен
Коментари Харесай

За руската ОС „Aurora“ ще бъде създаден собствен браузър на базата на Chromium

Разработчиците на съветската операционна система Aurora работят по основаването мобилен браузър, основан на Chromium, който се употребява в доста сходни артикули. Понастоящем операционната система употребява енджина Gecko на Mozilla, който не се оправя толкоз добре с уеб приложенията.

Според източника, Open Mobile Platform (OMP, благосъстоятелност на Ростелеком) търси инженер по създаването на браузъри за мобилната операционна система Aurora. Той ще би трябвало да проектира и създаде интернет браузър, основан на Chromium. В документите за версия 5 на операционната система Aurora OS също се загатва за „ пробен браузър, основан на Chromium “.

OMP удостовери създаването на браузър, основан на Chromium и неговото тестване като част от пилотни планове с клиенти.

Браузърът за Aurora 4 е основан на енджина Gecko, който се употребява и в браузъра Firefox. Същата технология се употребява в съставния елемент WebView, който е в основата на проявлението на уеб страници в други приложения. По данни на StatCounter делът на Firefox на мобилните устройства в Русия през април тази година е бил 0,41%. Като изключим браузъра Safari, наличен единствено на устройствата на Apple, останалата част от пазара е заета от интернет браузъри, основани на Chromium: Гугъл Chrome (56,6%), Yandex Browser (14,9%), Samsung Internet (2,41%) и други.

В отчета се отбелязва, че главната цел на плана OMP е да опрости основаването на прогресивни уеб приложения (PWA). Според оценките на специалистите главното възобновяване на браузъра въз основата на Chromium може да изисква вложения в размер на 15-20 млн. рубли, (150-200 хиляди евро), ще отнеме към 6 месеца и ще изисква присъединяване на 10-20 експерти.

В Русия уеб приложенията са едно от главните средства за достъп до услуги, които са били отстранени от Гугъл Play и Apple App Store. Такива артикули се употребяват от клиентите на съветските банки, железниците и други. В Android и iOS уеб приложенията се конфигурират благодарение на браузър, само че операционната система Aurora не поддържа тази алтернатива за евакуиране. Разработчиците би трябвало да интегрират съставния елемент WebView, който отваря нужния уебсайт като настрана приложение. Една от задачите на новата самодейност е поетапно да се мигрират приложенията от екосистемата към новия WebView. А по-късно да се вкара цялостна поддръжка на PWA.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР