Разпространението на нови варианти и щамове на коронавируса, какъвто е

...
Разпространението на нови варианти и щамове на коронавируса, какъвто е
Коментари Харесай

Банкери: Омикрон ще вдига още цените на стоките и услугите

Разпространението на нови разновидности и варианти на ковид, какъвто е " Омикрон ", биха засилили в допълнение инфлационния напън и то със стагфлационен темперамент. Това се показва в регулярния месечен бюлетин на Българската банка за развиване (ББР) за декември.

Причината е повишението на риска от нови неочаквани усложнения от страната на предлагането с следващ отрицателен напън и върху съвкупното ползване, респ. върху възобновяване на икономическия напредък. Поради всичко това, оценката на рисковете за икономическата интензивност и напредък в краткосрочния небосвод, както и прогнозите за инфлацията следва да регистрират и плануват резултатите и рисковете от появяването и бързото разпространяване на нови разновидности на ковид, показват от ББР.

Според разбора във връзка с българската стопанска система инфлационните опасности са изразено екзогенни, изключително във връзка с енергоносителите и електрическата енергия, както и по отношение на резултатите на паричната политика.

От друга страна, в изискванията на неспособност за осъществяване на лична парична политика, фискалните ограничения са действително вероятни единствено във връзка с компенсиране на най-засегнатите от инфлацията, което би имало процикличен темперамент.

Същевременно, стабилната и добре капитализирана банкова система, наличните фискални запаси и пространство са способни да понесат и компенсират вероятно по-високи външни опасности. В тази среда, най-съществена остава нуждата от обществени политики и синхронно държание на частния бранш за опазване и ускорение на икономическия напредък в средносрочен проект, показват от ББР.

Анализът демонстрира, че бруто образуването в главен капитал у нас спадна трайно от предходната световна финансово-икономическа рецесия до началото на пандемията, без значение, че в европейските стопански системи тази наклонност стартира да се обръща в интервала след възобновяване от миналата рецесия.

От изключително значение е възобновяване и ускоряването на вложенията и респ. ограниченията за повишение на продуктивността на труда и продуктивността на компаниите. За това биха спомогнали ускорената цифровизация на процесите и продажбите, повишение на ресурсната и енергийна успеваемост, възползване от процесите на съкращаване на веригите на стойност и доставки за реализиране на конкурентни експортни позиции, заключват специалистите на банката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР