Таванът на надценката на хляба няма да спаси пазара от

...
Таванът на надценката на хляба няма да спаси пазара от
Коментари Харесай

Зърнопроизводител за цената на хляба: Мярката е популистична и свързана с изборите

Таванът на надценката на хляба няма да избави пазара от далавера, само че ще ощети тези, които създават и имат избрани закрепени цени, свързани с качеството на продукцията, човешкия труд и други фактори. Мярката няма да попречи на едните и ще навреди на другите. Това сподели хлебопроизводителят и зърнопроизводител Пресиян Петров в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

Според него мярката е популистична и обвързвана с идните избори. Тя няма да докара до по-ниски цени на хляба. " Производителите, които работят сега с дребна облага поради самите процеси, или ще бъдат принудени да затворят, или ще търсят различен метод да избегнат това. А тези, които сега работят с огромна надценка поради по-големите вложения, ще продължат да оперират по същия метод. Т.е. даже цената да се резервира такава, каквато е, тя ще ощети по-скоро дребните производители ", счита Петров.

Най-евтината пшеница на пазара сега е към 35-39 стотинки на кг. Това значи, че създаденият от нея самун няма по какъв начин да коства по-малко от 3-3,50 лв. за кг. Това зърно обаче нормално е с доста неприятно качество, означи хлебопроизводителят. " Средната цена на пазара за зърно сега е сред 42 и 45 стотинки и към този момент отиваме на близо 4 лв. за кг за хляба. Ако вкараме към този момент и веригите, които се пробват да печелят 40-50% от цената на хляба, и прекупвачи, тогава към този момент цената става галактическа ", изясни Пресиян Петров.

Според неговите калкулации същински положителният самун сега би трябвало да коства сред 6 и 8 лв. на кг. " Може би в най-високия ценови сегмент, с най-високо качество първични материали и по-големи заплати за хлебарите – до 9 лв. за кг. Това е една добра цена ", добави той.

Заради ниската покупателна дарба на българите качественото и по-скъпо зърно, създадено у нас, се изнася в чужбина, а самун се прави от по-некачественото и по-евтино, изясни Пресиян Петров. " Когато цената на зърното е 60-70 стотинки на кг, това излиза прекомерно скъпо за един самун на естествена цена. Така това зърно отива в чужбина, а пък при нас остава това, което не може да се изнесе, или се вкарва зърно извън ", разясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР