Разпространената от всички медии карикатура на турския президент Реджеп Тайип

...
Разпространената от всички медии карикатура на турския президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Цяла Турция ревна в защита на Ердоган

Разпространената от всички медии подигравка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, излязла в началото във френското списание " Шарли ебдо ", провокира митинги и дипломатически скандал. Проправителствените институции и медиите в Турция осъдиха скандалната демонстрация.

Към осъждането на карикатурата се причислиха и турските опозиционни партии, които дефинираха случая като недопустим и съдържащ груби нападки против личността на президента Ердоган.

" Никоя страна няма право да показва карикатурно президента на дадена страна, няма право да му дава упътвания и да го позори. Няма да позволим сходно държание, не одобряваме това. В момента имаме напрежение с Франция. Във вътрешен проект ние може да спорим и да се подлагаме на критика, само че когато се обърнем на открито, ние виждаме Турция като едно цяло, като един народ от 83 милиона ", съобщи представителят на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Енгин Алтай.

Опозиционният представител уточни още, че представителите на неговата партия са афектирани от нападките на френския президент Макрон във връзка с исляма и пророка Мохамед, на каквито той няма право, както няма право и да диктува какви промени би трябвало да има в исляма.

Най-критичната към Ердоган и държавното управление прокюрдска ПДН също стачкува против публикуването на подигравка на турския президент в списанието " Шарли ебдо ".

" Решително осъждаме такива прояви, защото те са провокативни, принизяват религиозните полезности на хората, расистки са и насаждат ненавист и непоносимост сред хората от разнообразни раси, националности, религия и език. Нашата позиция е безапелационна ", съобщи ръководителят на парламентарната група на ДПН Бешташ.

Бившият министър председател, а в този момент водач на опозиционната Партия на бъдещето Ахмед Давутоглу уточни в „ Туитър “, че " са напразни напъните на тези среди във Франция, които без позор атакуват исляма и че в никакъв случай няма да съумеят да смажат универсалните полезности на мюсюлманите ".

Случаят стана причина за нов дипломатически скандал в Турция. Изпълняващият длъжността дипломат на Франция в Анкара е бил извикан в турското външно министерство и казусът е бил остро наказан.

От Дирекцията по връзките към президентството оповестиха, че Турция ще предприеме правосъдни и дипломатически дейности поради карикатурата. Турски медии оповестиха, че Анкара е подала протестна нота до Париж.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР