Разпознати четирима от полицаите, които са били протестиращи младежи по

...
Разпознати четирима от полицаите, които са били протестиращи младежи по
Коментари Харесай

Няма наказателни дела срещу полицаите биячи

Разпознати четирима от служителите на реда, които са били протестиращи младежи по време на митингите против кабинета „ Борисов ” предишното лято. Това сочи инспекцията на Столична дирекция на вътрешните работи, заяви вицепремиерът и МВР-шеф Бойко Рашков по време на чуването си в Народното събрание за полицейското принуждение по време на антиправителствените демонстрации през лятото на 2020-а.

„ Единият - шеф на отдел, на който са наложили наказване две години отнемане от право на повишение. На различен - отново наказване за една година. Останалите двама - с неодобрение. Това е резултатът от дисциплинарната инспекция и определените глобите, нищо повече. Единият от тях,  явно се употребява с доверието на основния прокурор и при започване на годината е минал на работа в Бюрото по отбрана при основния прокурор. Вероятно основният прокурор, виждайки от фрагментите, по какъв начин се оправя този човек с побоищата на площада в София, е поискал тъкмо подобен човек да го охранява в Бюрото по отбрана ”, разяснява Рашков.

Рашков изясни, че до през вчерашния ден няма данни нито един от полицаите-биячи да е притеглен към наказателна отговорност. „ Ако такова деяние е подхванато от прокуратурата, е трябвало да бъде осведомен министърът на вътрешните работи още тогава. Или, в случай че това е направено в този момент - министърът в мое лице. Такова нещо няма ”, добави той.

Като най-интересното в обстановката Рашков дефинира решението на прокуратурата да се самосезира след общественото излизане на фрагментите с полицейското принуждение. „ До този миг нищо не знае. Дори оповестиха, че са привлекли няколко служители на реда като обвинени. За което аз и досега не съм осведомен. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас, би трябвало да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, преписките за полицейските дейности зад колоната са предоставени на Дирекция „ Вътрешна сигурност ”, директно подчинена на вътрешния министър. Следователно - тези материали би трябвало да дойдат и да преминат през министъра и той да разпореди инспекцията на Дирекцията. Ето за какво, аз изключвам министърът на вътрешните работи към оня миг да не е знаел за тези фрагменти ”, изясни силовият министър.

Рашков съобщи, че преписката по случая е била прекъсната. Прокурорът, който е направил това, в този момент е член на Европейската прокуратура. „ След този случай. Може би има някаква връзка - не мога да настоявам това. Освен това е благодарила на чиновниците на „ Вътрешна сигурност ” за съвършено свършената проверовъчна активност. Тоест, няма искания към тази работа. Прекратила е производството, тъй като не е видяла в материалите, че има данни за закононарушение. Дано не съм прав за това, че по този начин си е заслужила мястото на делегиран прокурор ”, приключи министърът. 

Срещу някои от служителите на реда, разясни Рашков, е нямало формирани каузи. Не по този начин обаче стоят нещата против потърпевши протестиращи. „ Разбрах за едно, което продължава да е на произвеждане. Можем да предположим, че не могат да открият доказателство, по тази причина в стила на сегашната прокуратура у нас, това дело не бърза за на никое място, с цел да се не помни казусът. След някой различен месец могат и да го прекратят ”, разкри той.

Проверки тогава са осъществени във връзка с журналиста Димитър Кенаров. „ За който също са се пробвали, водейки го в полицията да скрият каквото могат като фактология. Независимо от това, че с невъоръжено око всеки можеше да види какви пострадвания има той. Независимо от това, че в този случай имаше показано здравно уверение. Независимо от това, че той стартира да съди Министерство на вътрешните работи за породеното. Министерство на вътрешните работи в този случай се е пробвало по всякакъв начин да попречи на естественото протичане на гражданския развой, по който Кенаров е изискал обезщетение за породените контузии. Когато станах министър, незабавно оттеглихме едно от настояванията, което беше предявено от представител на Министерство на вътрешните работи съдът да ревизира имотното положение на Кенаров. Представяте ли си каква директна връзка има сред телесните повреди, нанесени от полицията, и неговото имуществено положение ”, попита Рашков. 

В пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено принуждение - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите приветстваха младежите на крайници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР