Разпитът на премиера Кирил Петков и на началничката на кабинета

...
Разпитът на премиера Кирил Петков и на началничката на кабинета
Коментари Харесай

Зам.-министър: С разпита на Петков отвличат вниманието

Разпитът на премиера Кирил Петков и на началничката на кабинета му Лена Бориславова няма да изнесе нищо ново. " С това се отвлича вниманието от настоящите тематики в обществото ", съобщи пред Нова телевизия заместник-министърът на правораздаването Борислав Ганчев.

Той не счита, че разпитът въобще би трябвало да се състои. „ Те споделят това, което ние всички знаем. Аз като жител съм щастлив, че едно такова изявление на премиера наподобява да предизвика прокуратурата да работи. Ако това е методът, да им дадем опция. Надявам се разпитът да е ефикасен в тази посока ”, сподели Ганчев.

Според него вчерашното решение на Конституционния съд не е изненадващо. Преди Висш съдебен съвет да откаже да прегледа въпроса всъщност, сякаш нямаше никакъв спор във връзка с тълкуването на текста от Конституцията. Сега нещата просто си пристигнаха на мястото.

„ Смятаме, че имаме задоволително данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушаване, редовно несъблюдение на служебните отговорности и накърняване на престижа на правосъдната власт ”, посочи правосъдният заместник-министър.

Той показа, че сега се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите. „ Те са свързани с все такива нарушавания, които Конституцията споделя, че са задоволителни, с цел да може министърът на правораздаването да сезира и да насочи искане до Висш съдебен съвет. Който надлежно чакаме да има морала да извърши отговорностите си ”, добави той.

Ганчев разяснява и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, участват в сигналите на Министерството на правораздаването. „ За мен тези проблеми са известни и те са известни надалеч преди някой министър председател да ги каже. Ако се върнем обратно, „ Барселонагейт ”, „ Мата Хари ”, та даже „ Ало, Ваньо ” - приказваме за едно поредно деяние или безучастие, които не подхождат на упованията на обществото за следствие ”, безапелационен е Ганчев.

Той разяснява и обвиняванията на Прокуратурата, че с настояването за оставка става въпрос за лична политическа офанзива. „ Мисля, че Министерството на правораздаването работим професионално и поредно. Ако при нас има данни за някоя от хипотезите на Конституцията, които обуславят предварително освобождение на основния прокурор, не мисля, че би трябвало да чакаме или да отлагаме ”, сподели Борислав Ганчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР