Разломът Маниитсок в Югозападна Гренландия е метеоритен кратер – най-древният

...
Разломът Маниитсок в Югозападна Гренландия е метеоритен кратер – най-древният
Коментари Харесай

Откриха най-стария метеоритен кратер в света – той е на 3 милиарда години

Разломът Маниитсок в Югозападна Гренландия е метеоритен кратер – най-древният открит до момента, оповестяват от университета в Лунд (Швеция). Според изчисленията Земята се е формирала преди към 4,6 милиарда години. По-рано за най-древния метеоритен кратер се смяташе Ярабуба, необятен 70 км. Той се намира в Западна Австралия и възрастта му се прави оценка на 2,2 милиарда години. „ През 2012 година Адам Гард от Геоложката работа на Дания и Гренландия изложи теорията, че структурата на Маниитсок съставлява ударен кратер. Възразиха му учени, които твърдяха, че той се е образувал вследствие на тектонски придвижвания в земната кора. Но в този момент можем да потвърдим, че тази конструкция е ударен кратер “, споделя проф. Лейф Йохансон.

 

Структурата Маниитсок се намира в Югозападна Гренландия. Lunds Universitet

Това било открито посредством проучване на мостри от специфични ударни структури на минерала циркон. Това е доста устойчив материал, който може да се открие даже в такива антични метеоритни кратери. Но цирконът от ударни кратери и други геоложки структури има друга конструкция. Минералът от кратерите има ламели – продълговати микроструктури, формирани в първите секунди на ударната вълна от удара на астероид. За няколко години учените събрали повече от 3400 образеца от четири към този момент разпознати кратера, от структурата Маниитсок, както и от два доста остарели разлома в Норвегия и Италия, свързани не с метеоритни удари, а със сеизмични феномени. „ Проведохме проучвания благодарение на електронни микроскопи в Лунд и Копенхаген (Дания).

 

Най-детайлният разбор в нанометров мащаб беше осъществен в Потсдам, Германия, благодарение на микроскоп, предопределен за разбор на трансмисионни електрони. „ В него поставихме ултратънки срезове от циркониеви мостри и пропуснахме през тях електрони, тъй че да могат да се видят извънредно фини елементи “, споделя Йохансон. Учените освен съумели да потвърдят, че Маниитсок е останка от античен кратер, само че и да дефинират неговата възраст: към 3 милиарда години.

„ Тъй като Земята е била удряна от голям брой астероиди през своята 4,6 милиарда годишна история, наподобява, че доста антични ударни кратери в този момент са лесни за намиране. Но Земята е геоложки дейна планета, която непрестанно се трансформира, тъй че рядко се откриват следи от такива антични събития. Ето за какво за днешните геолози е значимо да намерят и ревизират антични, към този момент мощно разрушени метеоритни кратери като структурата Маниитсок. Резултатите способстват за подобряването на геонаучната методология, която може да се употребява за идентифициране на остарели структури на кратери, формирани надълбоко в земната кора “, прибавят от Университета в Лунд.

 

Изследването е оповестено в списание Journal of Petrology.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР