Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете

...
Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете
Коментари Харесай

Жените у нас живеят средно със 7 години по-дълго от мъжете, според Евростат

Разликата сред междинната дълготрайност на живота на дамите и мъжете у нас е тъкмо 7 години в интерес на нежния пол, като дамите у нас записват междинна възраст на преживяемост от 78,4 години, до момента в който за мощния пол статистиката регистрира 71,4 години. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз за интервала 2017-2018 година

Общо за популацията на страната ни за посочения интервал междинната дълготрайност на живота е била 74,8 години, което ни подрежда измежду страните с най-ниска междинна дълготрайност на живот в Европейски Съюз дружно с Латвия /75 г./. Средният индикатор за дълготрайност на живота в Европейски Съюз е бил 81 години.

Различните равнища на смъртност при мъжете и дамите у нас дефинират и междинната смъртност на популацията в страната, като за 10-годишен интервал /2008-2018 г./ има записано доста нарастване на преживяемостта при мъжете у нас - 1,9 години, както и при дамите - 1,8 години.

Регистрирана е също и доста по-висока междинна дълготрайност на живота измежду популацията у нас в градовете по отношение на селата - хората в градовете живеят с към 2,9 година по-дълго в сравнение с в селата.

Средната дълготрайност на живота у нас варира доста и съгласно някои райони - от 73 година в област Монтана /по-ниска от междинната за страната/ - до 77 година в София-град и област Кърджали.

Освен това предстоящата междинна дълготрайност на живота на българите, навършили 65-годишна възраст през предходната година, е регистрирана в размер на плюс 16 години, като за 10-годишен интервал този индикатор се е повишил с 1,2 години.

За съпоставяне - междинната дълготрайност на живота на 65-годишните мъже във Франция за интервала 2017-2018 година се мери с индикатор от към плюс 20 години, а за дамите там - към плюс 24 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР