Разликата между ГЕРБ и БСП все повече се увеличава и

...
Разликата между ГЕРБ и БСП все повече се увеличава и
Коментари Харесай

Горещи данни: Марешки и Симеонов качват проценти

Разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия от ден на ден се усилва и то в интерес на ръководещите – това сочат последните данни на предизборните настройки на българите. Изследването е на организация „ ПРЕДИКТА “ и е направено сред 23 и 29 март. В него са взели участие 624 пълнолетни жители. Използваният способ е изявление, изследването е финансирано от „ ПРЕДИКТА “.

Според анализаторите ГЕРБ имат преднина с близо 8 на 100 пред социалистите и са безспорните спечелили на вота в неделя с 27,7%. Българска социалистическа партия събират 19,9 % от гласовете. Основната причина за увеличаващата се преднина, макар относително вялата акция, е неразбираемо артикулираната и прекомерно баналната стратегия на социалистите, които залагат на шаблонни послания. Съвсем на противоположната страна са патриотите на Веселин Марешки и Валери Симеонов. Коалицията на ВОЛЯ и НФСБ събира от ден на ден почитатели и те към този момент са 11,2%, тъй като посланията са ясни и къси. Безспорно двамата водачи и съдружните им сътрудници „ уцелиха “ тъкмо проблемите на хората – безплатните медикаменти и евтините горива. В взаимозависимост от това по какъв начин ще изиграят последните дни на акцията, може да са трети в конкуренцията за 45-и парламент.

Малко след патриотите е Движение за права и свободи, чийто корав електорат ще й донесе най-малко 9,6 % от гласовете. Въпреки че не водят дейна медийна акция, Движение за права и свободи разчитат на работата си измежду хората посредством персоналния контакт.

„ ИТН “ на Слави Трифонов гравитира към 7% %. Една от аргументите за това е отсъствието от всевъзможни медии на представителите на партията, която се изявява главно посредством обществените мрежи и малкия екран си „ 7/8 “, само че тя е налична за стеснен брой фенове. Несигурни са възможностите на „ Демократична България “ да влезе в идващия парламент. Въпреки обичайно мощната й поддръжка в огромните градове Христо Иванов и съидейниците към този момент имат 4,2% от гласовете. Като допустима причина за отлив от тях  е декларираната им поддръжка към ЛГТБ общността, както и поради несправянето на някои от техните кметове, без значение че Демократична България отдръпнаха поддръжката си за тях.

Извън 45-ия парламент остават и Мая Манолова с нейната най-нова политическа групировка - „ Изправи се! Мутри вън “, и Вътрешна македонска революционна организация. И двете обединения са надлежно с 3,4% и 2,9%. Хората на Цветан Цветанов - „ Републиканци за България “ също ще останат отвън Народното събрание, защото ще съберат към 1 на 100. 

Анализаторите показват, че за първи път изборите са тотално непредвидими, с изключение на обичайните първи политически партии- ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Една от аргументите за това е коронавирус рецесията и че не може да се планува какъв брой българи ще излязат да гласоподават.

Период на осъществяване: 23 -29 март 2021г.

Метод: Интервю

Аудитория: 604 пълнолетни жители

Собствено финансиране на ПРЕДИКТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР