Различни начини могат да помогнат на човек за отказване от

...
Различни начини могат да помогнат на човек за отказване от
Коментари Харесай

11 Ефикасни начина за отказване от цигарите

Различни способи могат да оказват помощ на човек за отричане от цигарите. Никотиновата заместителна терапия, медикаменти съдържащи варениклин, електронни цигари и доста други могат да оказват помощ на човек да откаже пушенето.

Научните проучвания са открили мощна връзка сред тютюнопушенето и разнообразни здравословни положения, в това число рак, сърдечни болести, инсулт и белодробни болести. CDC оповестява, че приблизително пушачите са склонни да умират 10 години по-рано от непушачите.

През 2020 година Световната здравна организация (СЗО) разгласява научна информация, в която се показва, че хората, които пушат и са приети в болница с COVID-19, са изправени пред по-висок риск от тежки признаци и гибел спрямо непушачите.

Въпреки тези опасности огромна част от възрастните у нас не престават да пушат. Това може да се отдаде на пристрастяващата природа на никотина и на провокациите при отричане. Въпреки това е значимо да се означи, че има задоволително поддръжка и помощ за тези, които желаят да се откажат.

Многобройни изследвания демонстрират, че с верен метод е допустимо да се откажете от нездравословния табиет да пушите.

Ето 11 извънредно ефикасни метода, които потвърдено оказват помощ на хората да спрат да пушат.

1. Варениклин

Лекарите постоянно предписват варениклин (продаван като Champix или Chantix) като лекарство, което да помогне на хората да спрат да пушат.

Варениклин работи посредством стимулиране на освобождението на допамин, мозъчен химикал, обвързван с възприятието на наслаждение. Докато пушенето на никотин също провокира освобождение на допамин, резултатите са краткотрайни, което води до предпочитание за повече цигари.

Отказването на тютюнопушенето постоянно включва изпитване на признаци на меланхолия и тревога.

Варениклин работи, като блокира никотиновите рецептори в мозъка, което оказва помощ за понижаване на апетита и признаците на лишаване. За да предотвратят утежняване на настроението, лекарите могат да предлагат или предпишат никотинови пластири или антидепресанти по отношение на варениклин.

Този метод е за предпочитане пред потреблението на никотинови лепенки, електронни цигари или други медикаменти като в началото лекуване. В някои случаи обаче лекарят може да предложи съчетание на никотинови пластири с варениклин.

2. Бупропион

Бупропион е антидепресант, за който е открито, че оказва помощ при отричане от тютюнопушенето. Подобно на варениклин, той се оправя с недостига на допамин, който поражда по време на прекъсването на никотина, което може да облекчи раздразнителността и усложненията с концентрацията, които са постоянно срещани при отричане от тютюнопушенето.

Насоките от 2020 година обаче демонстрират, че варениклин е по-ефективна алтернатива от бупропион. Въпреки че бупропион може да е по-евтин, той може също да предложи по-ниска доходност спрямо варениклин.

3. Електронни цигари

Електронната цигара е устройство, което по електронен път доставя никотин на потребителите под формата на пара, елиминирайки нездравословните субстанции, открити в тютюна, като катран и въглероден окис.

Някои изследвания демонстрират, че електронните цигари могат да оказват помощ при прекъсване на тютюнопушенето, защото хората имат опция последователно да понижат равнищата на никотин в електронната течност, сходно на методите за никотинова заместителна терапия (NRT).

Въпреки това, електронните цигари идват със личен набор от опасности. Следователно актуалните насоки акцентират рекомендацията на варениклин или NRT от здравните експерти пред използването на електронни цигари.

Въпреки че в началото имаше вяра измежду доставчиците на здравни услуги, че електронните цигари могат да оказват помощ за прекъсване на тютюнопушенето, съществуващите проучвания сега са лимитирани и не дават безапелационни доказателства в поддръжка на тяхната успеваемост.

4. Никотинова заместителна терапия

Никотинът, съдържащ се в цигарите, може да докара до взаимозависимост, което води до неприятни възприятие, когато хората се пробват да спрат. Никотиновата заместителна терапия (NRT) предлага метод за справяне с тези признаци посредством обезпечаване на следено и по-ниско равнище на никотин без нездравословните химикали, присъстващи в тютюневия пушек.

Никотиновата заместителна терапия може да помогне за облекчение на разнообразни признаци, свързани със прекъсването на никотин, в това число:

  • мощен апетит
  • гадене
  • изтръпване на ръцете и краката
  • бодърствуване
  • промени в настроението
  • затруднено съсредоточаване

Има разнообразни форми на никотиновата заместителна терапия, като дъвки, пластири, спрейове, инхалатори и таблетки за смучене. Пластирите, които постепенно освобождават никотина през кожата, могат да бъдат получени в аптеката без рецепта.

В продължение на няколко седмици хората могат последователно да преминат към пластири с по-ниски дози, намалявайки приема на никотин, до момента в който престанат да изпитват апетит.

Някои хора избират да носят лепенки непрестанно, като получават непрекъсната доза никотин за 24 часа, до момента в който други избират да ги махат през нощта. Най-добрият метод може да бъде избран посредством консултация с доктор.

Инхалатори, дъвки, таблетки за смучене и спрейове обезпечават бързодействащо облекчение, само че имат временен резултат. Те могат дейно да облекчат интензивния апетит, до момента в който пластирите оферират непрекъсната дневна доза.

Въпреки че актуалните насоки предлагат варениклин като съществена алтернатива за отричане от тютюнопушенето, те също по този начин декларират, че потреблението на никотинови лепенки дружно с лекуването може да бъде от изгода.

5. Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е форма на консултиране или разговорна терапия, която оказва помощ на хората да трансформират някои безполезни привички.

Проучване, извършено през 2008 година, изследва резултатите от CBT върху 304 възрастни пушачи за интервал от 20 седмици. Лечението се концентрира върху даването на тактики, които да оказват помощ на участниците да избегнат тютюнопушенето и резултатите демонстрират, че този метод може да способства за дълготрайно самоограничение.

През 2016 година група учени започнаха клинично изпитване, с цел да проучат въздействието на когнитивните поведенчески интервенции върху лица на възраст 18 и повече години, които пушат най-малко осем цигари дневно и желаят да спрат.

Учените чакат, че лекуването, известно като когнитивно поведенческо лекуване за отричане от тютюнопушенето с съставни елементи на поведенческо активиране (SCBSCT-BA), ще увеличи равнищата на самоограничение, ще понижи риска от рецидив и ще се оправи с измененията в настроението, които нормално се следят при отричане от тютюнопушенето.

През 2019 година екипът заяви за позитивни краткосрочни и средносрочни резултати от изпитването. Участниците, които са били подложени на SCBSCT-BA, показват по-ниски равнища на меланхолия след прекъсване на тютюнопушенето и е по-вероятно да поддържат самоограничение на 3, 6 и 12 месеца.

6. Хипнотерапия и акупунктура

Някои хора изследват различни подходи като хипнотерапия или акупунктура като помощ при прекъсване на тютюнопушенето. Въпреки че тези способи могат да предложат някои преимущества, NCCIH загатва за лимитираните научни доказателства, подкрепящи тяхната успеваемост.

Прегледно изследване допуска, че тези техники могат да допринесат за нараснали равнища на самоограничение, само че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се открият по-убедителни констатации.

За да се обезпечи безвредно и дейно потребление на тези лекувания за прекъсване на тютюнопушенето, NCCIH поучава хората да се съветват с квалифицирани експерти, които са профилирани в тези модалности.

7. Витамини B и C

Проучванията демонстрират, че пушачите нормално имат по-ниски равнища на витамини от група В и витамин С в кръвта си спрямо непушачите.

Стресът постоянно се цитира като постоянно срещан фактор за желанието за цигари, а витамините от група В са приети за значими хранителни субстанции за ръководство на напрежението и поощряване на салдото на настроението.

Витамин С, въпреки това, е мощен антиоксидант, който може да помогне за отбрана на белите дробове от оксидативния стрес, провокиран от цигарения пушек. Включването на тези витамини в диетата или посредством добавки може да обезпечи поддръжка по време на процеса на отричане от тютюнопушенето.

Важно е да се означи обаче, че до момента в който витамините от група В и витамин С могат да допринесат за цялостното здраве по време на отричане, те не имат директни свойства да оказват помощ на хората да спрат да пушат.

8. Лобелия

Има изказвания, че лобелия, известна още като индийски тютюн, може да помогне при прекъсване на тютюнопушенето.

Експертите допускат, че лобелинът, интензивният съставен елемент, открит в лобелия, работи върху същите рецепторни места в мозъка като никотина. Това деяние може да подтиква освобождението на допамин, евентуално подпомагайки ръководството на измененията в настроението и апетита, свързани с отказването от тютюнопушенето.

Освен това лобелия може да има свойства, които подкрепят изчистването на несъразмерната слуз от дихателната система, в това число гърлото, белите дробове и бронхите, които постоянно са наранени по време на процеса на отричане от тютюнопушенето. Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се открият тези резултати по-категорично.

9. Използвайте приложение за следене на навиците

Изследванията демонстрират, че навиците, в това число тютюнопушенето, постоянно пораждат в отговор на характерни задействания. Проучванията демонстрират, че повтарянето на просто деяние в избран подтекст може да насърчи повторението на това деяние в сходни обстановки. Например, някой, който пуши, до момента в който се любува на утринното си кафе, може да се окаже податлив да пуши и по време на други паузи за кафе.

Независимо от това, хората също могат да открият позитивни привички, употребявайки същия принцип. Налични са голям брой безвъзмездни онлайн приложения, които оказват помощ на хората да следят напредъка си.

Тези приложения разрешават на потребителите да наблюдават потреблението си на тютюнопушене и да разпознават знаци, които провокират никотинов апетит. Въоръжени с тази информация, хората могат стратегически да възнамеряват по кое време и къде да затвърдят нови, здравословни привички като други възможности на предходни, нездравословни държания.

10. Практикувайте Тай чи

Според изследване, извършено през 2014 година, заниманията с тай чи три пъти седмично се оказват сполучлив метод за хора, които имат за цел да спрат да пушат или да понижат навика си да пушат. Практикуването на тай чи може да има и спомагателни изгоди, като възстановяване на равнищата на кръвното налягане и понижаване на напрежението.

Допълнителни проучвания поддържат концепцията, че включването на умствени и телесни практики като йога и медитация може да бъде потребно за хората, които се пробват да спрат да пушат.

11. Направете лист

Когато хората решат да спрат цигарите ненадейно, без последователно понижаване, основаването на лист с мотивиращи фактори може да бъде от изгода в сложни моменти.

Този лист може да се състои от разнообразни аргументи като възстановяване на цялостното здраве, икономисване на пари, позитивен модел за подражателство за децата, възстановяване на персоналния външен тип и мирис и възобновяване на контрола и независимостта от пристрастяването.

Чрез постоянното преразглеждане на този лист, изключително в сложни моменти, хората могат да упражняват мозъците си да се концентрират върху позитивните аспекти на задачите си за отричане и да укрепят решимостта си да спрат да пушат.

Заключение

Има няколко метода да си подпомогнете за отричане от цигарите, всички от които носят изгоди за здравето.

Лекарствата, както се предлага от лекарите, могат да оказват помощ за справяне с апетита, до момента в който потреблението на приложения и измененията в метода на живот могат да подобрят мотивацията.

Заместващи никотин лепенки и други помощни средства за прекъсване могат да бъдат открити за закупуване онлайн, само че е целесъобразно да се консултирате с доктор за персонализирани насоки и препоръки, преди да започнете каквато и да е тактика за отричане.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР