Различията между София и Скопие не са толкова големи и

...
Различията между София и Скопие не са толкова големи и
Коментари Харесай

Заев: До края на декември е възможно да се разберем с България

Различията сред София и Скопие не са толкоз огромни и е изцяло допустимо до края на декември да се откри решение с България, защото имаме отговорност към бъдещето, а не да оставаме в предишното. Това съобщи през днешния ден министър председателят на районен съд Македония във връзка извършената през вчерашния ден в Словения.

„ Никога не съм виждал толкоз настойчиви канцлера и президента, толкоз съответни и ясни по време на диалозите с мен и с президента Радев за идната стъпка в тази посока “, сподели Заев.

Според него, признатата декларация е прецизна и загатва всички елементи на разширението. Той благодари за всички признати досега заявления в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през миналия 18-годишен интервал.
 Каракачанов: Не може Северна Македония, която не съблюдава контракта с България, да бъде протежирана за договаряния с Европейски Съюз Каракачанов: Не може Северна Македония, която не съблюдава контракта с България, да бъде протежирана за договаряния с Европейски Съюз
Брюксел, както и някои американски служители от администрацията на Байдън, изобщо не преглеждат причини. Те си фиксират избрана те...

Тя, обаче, остава единствено лист хартия, по тази причина би трябвало да има действителни дейности, счита македонският министър председател.

„ Напомням, че нашата съществена стратегическа цел е пълноправно участие в Европейски Съюз, а стратегическата цел на външната политика на Европейски Съюз са Западните Балкани, тъй като сме свързани, стопанските системи ни са свързани и подвластен един от различен “, акцентира Заев по време на днешната взаимна конференция с министъра на правораздаването Боян Маричич.

По мотив изявлението на външния министър, че включването на българите в Конституцията на районен съд Македония не е проблем, само че не можем да търсим взаимност, Заев съобщи, че не е било и в този момент не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски жители, които се самоопределят етнически като българи.

„ Нашата Конституция признава етническото многообразие и изброява македонци и албанци и сърби и турци и роми, власи, бошняци и други. Държавите от район, които се причисляват, през последните години имат практиката преди пълноправното участие да прибавят други етнически общности с изключение на тази на болшинството.И нашата Конституция е структурирана навръх този принцип. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите декларирахме, ние нямаме проблем да прибавим хървати, черногорци, българи и други, в случай че считат, че би трябвало да бъдат добавени. Това, несъмнено, не би трябвало да значи, че сега ще променяме Конституцията поради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде задоволително, в случай че упорства за сходно нещо във връзка с преговорния развой. Те са наясно и е доста значимо всички да схванат, че районен съд Македония няма проблем да уточни и други етнически общности, които биха били неразделна част от Конституцията “, сподели министър председателят Зоран Заев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР