Разкрития на bTV за възможно източване на НЗОК. По документи

...
Разкрития на bTV за възможно източване на НЗОК. По документи
Коментари Харесай

12 пъти в болница по документи: майка разкри, че децата ѝ са „лекувани“ без да знае

Разкрития на bTV за допустимо източване на НЗОК. По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и въобще не са постъпвали в лечебното заведение.

В края на юни дъщерята на Невена Дънешка желае да отиде на учебна екскурзия. Необходима е здравна записка, че е здрава. Оказва се обаче, че съгласно системата детето в този миг се лекува в
пловдивската болница „ Сентрал онко хоспитал “.
Майката ревизира електронното здравно досие на щерка си и с изненада открива, че от 2022 година до момента детето е лекувано осем пъти – седем от бронхопневмония и веднъж с алергия.

Беше поискана информация от учебното заведение на детето дали в интервалите, за които се води, че е било в болница, е посещавала занятията. Оказва се, че няма нито едно неявяване.

Майката ревизира и досието на сина си – и той се оказва лекуван четири пъти в същата болница за същия интервал със същите диагнози, още веднъж без родителя да подозира. В тези интервали детето е посещавало детска градина.

Майката допуска, че болничното заведение разполага с персоналните данни на фамилията ѝ, защото преди години в действителност са лекувани там. Адвокатът на фамилията споделя, че с цел да се стигне до тук, някой е съставил документи с
погрешно наличие и е подписал родителя.
Майката подава тъжба в НЗОК, а оттова стартират инспекция. От отговора на Касата излиза наяве, че за 12-те хоспитализации на децата са платили към 15 000 лв. на болничното заведение. Лечебното заведение отхвърля коментар, преди да е завършила инспекцията.

Ако се потвърди, че болничното заведение е взела пари за лекуване, което не е направила, НЗОК ще приключи контракта с нея, само че единствено за съответната активност.

Темата разясниха в „ Тази заран “ доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на КНСБ, и доктор Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК.

„ Това щеше да остане прикрито, в случай че майката не беше направила инспекцията, тъй като инспекциите от НЗОК са документални. В случая майката е влезнала в досиетата и е видяла, че има корист с данни. Това е методът, по който може да се упражнява надзор, с цел да не се крадат от НЗОК пари. Затова моят зов към жителите е, че те са най-хубавият надзор и би трябвало да наблюдават здравното с досие “, съобщи доктор Иван Кокалов.

„ За мен има два казуса. Майката е влезнала в персоналната осведомителна система на НЗОК. Там достъпът не е толкоз елементарен – би трябвало да се извади код или електронен автограф. Там има данни за хоспитализациите. В прехвалената Национална осведомителна система, която е прави, в случай че влезете в електронното приложение, там няма данни за хоспитализации. Вторият проблем е да се алармира за такива рискови реализатори “, сподели от своя страна доктор Димитър Петров.

По думите на Кокалов тези злоупотреби не са единствено от лечебни заведения. Има и в извънболничната помощ. Има 5-годишен контракт с Информационно обслужване и всички проблеми ще бъдат решение, само че това не може да стане с магическа пръчка, на мнение е той.

„ В основата на контрола е пациентът. НЗОК не може да постави инспектор във всяка болница или до всеки лекар. Според мен наказванията също са възпитаващи. За мен това е престъпно закононарушение “, счита доктор Иван Кокалов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР