България продължава да се топи и да застарява. Това показват

...
България продължава да се топи и да застарява. Това показват
Коментари Харесай

България се топи: За 20 години жителите на видинско село намаляват наполовина

България продължава да се топи и да застарява. Това демонстрират данните на Националната статистика за 2023-та година. Видинската община Чупрене е на първите места по обезлюдяване в района, където се намира и село Репляна. Жителите му са намалели на половина единствено за две десетилетия.

В землището на селото попадат елементи от резерват и предпазена околност. Прочуто е с развъждането на рядка порода овце. Сред забележителностите му е и остарялата черква, която се отваря единствено по празниците. Пътят е прекрасен, има вода, има магазин, само че няма работа.

 Населението на България продължава да застарява и понижава България 3 мин. Населението на България продължава да застарява и понижава  Национален статистически институт: Линията на беднотия в София е 990 лева, в Монтана – 446 лева (КАРТА) България 3 мин. Национален статистически институт: Линията на беднотия в София е 990 лева, в Монтана – 446 лева (КАРТА)  Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души Светът 1 мин. Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души  8-милионният българин: Преди 62 години Емил Хаджиев е най-обсъжданото бебе у нас България 2 мин. 8-милионният българин: Преди 62 години Емил Хаджиев е най-обсъжданото бебе у нас  Населението на България продължава да застарява и понижава България 3 мин. Населението на България продължава да застарява и понижава  Национален статистически институт: Линията на беднотия в София е 990 лева, в Монтана – 446 лева (КАРТА) България 3 мин. Национален статистически институт: Линията на беднотия в София е 990 лева, в Монтана – 446 лева (КАРТА)  Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души Светът 1 мин. Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души  8-милионният българин: Преди 62 години Емил Хаджиев е най-обсъжданото бебе у нас България 2 мин. 8-милионният българин: Преди 62 години Емил Хаджиев е най-обсъжданото бебе у нас

Снимка: bTV

В село Репляна през днешния ден живеят към 80 индивида. Сред тях са Красинка и Гераско. Тя е на 71 години, а той на 87.

„ Дъщеря ми е лекар във Видин. Синът ми е по страните – камионджия “, споделя Красинка.

„ Изчезнаха хората. Отидоха по страните. Имаше преди време боен завод, работеше се. Имаше шивачи. Всичко закриха “, добави Гераско.

За опустяването на селцето си той вини политиците.

Снимка: bTV

„ Ще станат 100 партии в България. За какво са ни? Колко пари се дават там “, запита още Гераско

Бебе в Репляна не се е раждало най-малко от десетилетие, а за последните 20 години община Чупрене се е стопила съвсем на половина.

Припомняме, че към 31 декември 2023 година популацията на страната е било 6 милиона 445 хиляди 481 души . Това е с 2229 души по-малко от година по-рано.

Мъжете са по-малко от дамите - на 1000 мъже се падат 1081-а дами.

През миналата година близо 24 % от популацията на страната е над 65 годишна възраст. Над милион и половина от хората са в пенсионна възраст, а тези в трудоспособна са 3 милиона и 700 хиляди души.

Най-голям % възрастно население има във Видин - над 30 на 100 от хората там. Следват Габрово и Смолян. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР