Разкошна баклава с грис и фини кори по оригинална турска

...
Разкошна баклава с грис и фини кори по оригинална турска
Коментари Харесай

Баклава с турски кори

Разкошна саралия с грис и фини кори по истинска турска рецепта!

Необходими Продукти

За саралията


● кори за саралия - 1 пакет фини (аз използвах турски)
● грис - 20 г
● орехи - 300 г смлени
● масло - 200 г

За сиропа


● вода - 3 в.ч.
● захар - 2 1/2 в.ч.
● ванилия - 2 бр.

Начин на подготвяне

Тази рецепта я знам от моята майка и резултата постоянно е отличен. Този път съумях да намеря и турски кори и саралията стана още по-вкусна.

В подобаваща тавичка (аз използвах тавата на фурната. Ако желаете повече височина, наредете ги в по-малка тава) слагаме кора, поръсваме леко с грис, следва втора кора и още веднъж поръсваме с малко грис. Слагаме третата кора и поръсваме с орехи.

Така редуваме по три кори, като след всяка първа и втора слагаме грис, а след третата орехи. На последната кора не се поставя нищо. След като наредите всичките кори, нарязвате на мечтаната от вас форма.

След това слагате в подобаващ съд да се разтопи маслото и с лъжица заливате хубаво цялата саралия. Обърнете изключително внимание на краищата, с цел да не останат стърчащи и ронливи.

Когато приключите с маслената заливка изпечете саралията в авансово загрята на 170 градуса фурна до зачервяване. Необходими са не повече от 15 -20 мин. Вече изпечената саралия оставете да изстине, до момента в който вие приготвяте сиропа.

Изсипете ванилията, захарта и водата в походящ съд и оставете да заври.Сиропа ви е подготвен, когато стане гъст. По предпочитание може да добавите лимонови или портокалови кори към сиропа.

Задължително е саралията да е студена, а сиропът топъл. Желателно е да остане най-малко една нощ, с цел да поеме хубаво сиропа, преди да бъде поднесена.

Да ви е сладко, а ви подсигурявам, че ще е по този начин:)

Разкошен турски сладкиш!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР