Разкошен римски мраморен басейн с подово отопление по системата хипокауст

...
Разкошен римски мраморен басейн с подово отопление по системата хипокауст
Коментари Харесай

Откриха баните на филипополските гладиатори

Разкошен римски мраморен басейн с подово отопление по системата хипокауст е новата археологическа атракция в центъра на Пловдив. Тя се намира на ул. „ Отец Паисий ” и е в подземното равнище на новооткрития хотел „ Вила Флавия ”, който през днешния ден стана член на Съвета по Туризъм. Хотелът е четвъртият сертифициран в Пловдив от началото на годината, написа " Марица ". 

В термите отпреди 1900 години са се къпали спортистите и гладиаторите, които са взели участие в събитията на стадиона. За сходно съмнение приказва един непокътнат арковиден дувар. Той евентуално е бил връзката сред басейна и огромното спортно оборудване на античния Филипопол.

Басейнът е затрупан с истинския си бял мрамор. В него се влиза по мраморни стъпала. Около него има колонади и арки, споени с обичания разтвор на римляните – вар, пясък и натрошени тухли. Подземният комплекс може да се види и през стъкления под във фоайето на хотела.

 Откриха басейна на пловдивските гладиатори на пъпа на града

Новото украшение па пловдивската археология е намерено откакто преди десетина години фамилията притежатели вземат решение да съборят съществуващата там остаряла къща и да построят нещо ново.

„ На 1 метър дълбочина попаднахме на първите зидове. Проучването направи археологът Мая Мартинова, а реставратор бе Никола Стоянов. Продължи с години ”, описа Валентина Бабикова. Семейството е плащало от самото начало разкопките и изследванията. 

През този стъклен под, басейнът се вижда от фоайето на хотела

Две от откритите колони са сложени в двора на хотела, където оформят нещо като „ Портал във времето ”. 

Новата атракция ще бъде налична за туристите в Пловдив. Ще бъдат направени осведомителни табла за тях.

Заместник - кметът по „ Култура, археология и туризъм ” Пламен Панов напомни за предпазения план на общината към Национален фонд „ Култура ”, който се отнася към съблекалните за гладиаторите зад сцената на Античния спектакъл.

Там със средствата на 3D  и виртуалната действителност ще бъде разказвано за живота на тези обичани екшън герои на публиката от античността.

„ Там са съблекалните на гладиаторите, а тук – техните бани. Може да се направи  тур, който да споделя за живота на гладиаторите във Филипопол ”, предложи господин Панов.

 Откриха басейна на пловдивските гладиатори на пъпа на града

При представянето на новата атракция притежателите на хотела почерпиха с истински римски бонбони от времето на императорите. Те са комбинация от фурми и разнообразни ядки с мед. Открити са в записките на римски консул-чревоугодник, който събирал обичаните си предписания.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР