Разкопки на територията на канадския остров Елсмиър са установили, че

...
Разкопки на територията на канадския остров Елсмиър са установили, че
Коментари Харесай

Преди 50 млн. г. Арктика била дом на гигантски птици

Разкопки на територията на канадския остров Елсмиър са открили, че в първите столетия след измирането на динозаврите Арктика е била заселена от великански птици, чийто растеж превишавал два метра, а масата – няколкостотин кг, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Scientific Reports.

След измирането на динозаврите и всички огромни животни преди към 65 милиона години опустялата ниша на топ хищници и топ тревопасни в началото била заета не от бозайници, както е било признато да се счита по-рано, а от огромни птици – гасторниси, бронторниси и пресбиорниси, хищни и тревопасни пернати колоси с мощни човки и крайници.

Томас Стидхам (Thomas Stidham) от Института по палеонтология на гръбначните в Пекин (Китай) и неговите сътрудници са намерили следващото доказателство, че гигантските птици са доминирали по цялата Земя във времената на еоцена и други антични столетия от кайнозойската епоха, като разкрили остатъци на по едно и също време два типа огромни птици на канадския остров Елсмиър.

Реконструкция на гигантска птица гасторнис, оказала се тревопасно, а не хищно животно. © Thomas Tuetken

Днес този остров съставлява великански „ фризер “, затрупан с пълен метри пласт лед и безконечен студ, само че в палеоцена и еоцена, когато климатът на Земята бил много по-мек, даже зад Полярния кръг царял напълно удобен сдържан климат.

Екипът на Стидхам провеждал разкопки и разкрил в замразените почви на Елсмиър пръст от крайник, принадлежал явно на гасторнис, и кост от крило, чийто собственик бил пресбиорнис. Те съставляват огромни птици от отряд гъски, сходни на фламинго, увеличени до великански размери.

Първоначално учените считали, че имат работа с арктически подвидове на тези птици, които трябвало да имат по-малки размери заради изискванията на обитание. Но когато ги сравнили с аналогични фосили от Съединени американски щати, не могли да открият разлики. Това значи, че в Арктика са живели същите „ пълноразмерни “ гасторниси и пресбиорниси, както и в другите ъгълчета на Земята от това време.

Както считат учените, бъдещото проучване на флората и фауната на Елсмиър от тези времена може да подскаже по какъв начин ще наподобяват северните ъгълчета на Земята с бъдещото повишаване на световните температури и развиването на световното стопляне.

„ Не споделям, че в околните години на острова ще се върнат гигантските костенурки и алигатори. Но въпреки това, тези данни за топлите интервали в Арктика, които можем да получим в Елсмиър, ще ни оказват помощ по-добре да разберем какво можем да чакаме в бъдеще “, заключава Джейлин Ебреле (Jaelyn Eberle), различен създател на публикацията.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР