Разходката по старите тревненски улици ни връща назад към Санстефанска

...
Разходката по старите тревненски улици ни връща назад към Санстефанска
Коментари Харесай

Как изглежда една от митниците между Княжество България и Източна Румелия?

Разходката по старите тревненски улици ни връща обратно към Санстефанска България. Белите къщи, китните дворове, подредените занаятчийски дюкяни и през днешния ден загатват за трудолюбието на следосвобожденските ни сънародници.
„ Тук сме били занаятчийски център. Имало е доста вълна, правели са се шаяци, гайтани. В отглеждането на животни от кожите са се правили патъци, цървули. Развито е било ножарството и куюмджийството”, споделя дърворезбарят Митко Иванов.
По старите пътища през Балкана благосъстоянието на Трявна и района е познато надалеч отвън границите на Княжество България. На днешната улица „ Славейков” 85 намираме живото доказателство за търговията, която е кипяла по тези земи.
„ Тревненският край е имал 3 митнически пункта - на Кръстешката поляна, в село Райковци и в горния завършек на града. Къщата, в която се е помещавал митническият пункт, е издигната през 19 век”, споделя Розалина Димитрова, екскурзовод в Специализиран музей-Трявна.
„ Къщата-митница”. Така тревненци познават реставрираната сграда, която през днешния ден е жилищен дом. Навремето е била благосъстоятелност на търговеца Рачо Бояджиев, а по-късно - на неговите наследници - участникът в Балканската война Алекси и неговите дъщери - Анна и Сийка. Годините от дълго време са заличили съвсем цялата писмена история на това място. Запазен е обаче надписът на фасадата.
„ Българино, това е митницата. Тук е прекосявала границата на разпокъсаното ни от Берлинския конгрес през 1878 година родно място!”
"Оттук е вървял един от най-натоварените направления през Стара планина към пазарите на Източна Румелия ", споделя дърворезбарят Митко Иванов, чиито далечни предшественици са се занимавали с търговия.
„ Проходът е значим още от византийско време. Тук има и римски пътища, които са вървели горе високо. Това е единственият проход, доста сложен за прекосяване за хората, които не го познават, само че пък доста комфортен за тези, които са го познавали”, споделя Митко Иванов.
Митниците в Княжество България, основани благодарение на краткотрайното съветско ръководство в началото са били 12. Според историческите информации, директно преди Съединението техният брой е 25. Освен Трявна, по границата с Източна Румелия търговията е прекосявала през пунктовете Буйново, Вакарел, Габрово, Пирдоп, Самоков, Тича и Троян. Митниците сред двете страни на Балкана се закриват на 1 ноември 1885 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР