Разходка из първия европейски град в България - Русе, наричан ...

Разходка из първия европейски град в България - Русе, наричан

Искра Михайлова с план за културното наследство

Разходка из първия европейски град в България - Русе, именуван не инцидентно " Малката Виена " , направиха водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, претендент за държавен глава на Движение за права и свободи и Искра Михайлова, претендент за вицепрезидент.

Заедно с тях бе и държавният глава на АЛДЕ Илхан Кючюк. Техен гид стана Ализан Яхова, лидер на листата на Движение за права и свободи в Русе, която им сподели уникалните остарели здания в центъра на града. Приликите му със актуалната австрийска столица са както географски, по този начин и архитектурни. В началото на 20-ти век и двата града притеглят най- положителните архитекти, инженери и предприемачи .

Кандидатите на Движение за права и свободи за държавен глава и вицепрезидент минаха по пешеходната улица „ Александровска “, която стартира от площад „ Батенберг “ и стига до градския парк. На всяка крачка те бяха спирани от хората, с цел да дават отговор на казусите им и да се снимат с тях.

Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова и Илхан Кючюк посетиха Пантеона на възрожденците е ситуиран в остарялото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Поклониха се пред паметника на Свободата - един от символите на Русе и част от герба на града. Разгледаха постройката на някогашната банка „ Гирдап " и Часовника - предпочитано място за срещи на няколко генерации русенци.

 Ruse7

 

Карадайъ и Михайлова посетиха още районния исторически музей в града. Това е най- остарялата постройка в Русе в неокласически жанр и първата ръководна постройка в България след Освобождението. Построена е за потребностите на Окръжното ръководство през 1882 година по план на арх. Фридрих Грюнангер от Виена. Отидоха и в русенската библиотека „ Любен Каравелов " , която също е едно най-старите духовни средища в България. Някога тя е била предназначена за първата в страната Търговско-индустриална камара, открита през 1919 година

Русе има доста богато културно-историческо завещание . Кметът Пенчо Милков би трябвало да проактивен и да взема участие в огромната европейска самодейност Нов европейски Баухаус. Тя подпомага консолидираното на културно-историческото завещание в градската среда и дава опция да се вдъхне нов живот на историческите здания , съобщи Искра Михайлова. Тя и Карадайъ обявиха , че опазването и популяризирането на богатото ни културно завещание е една от каузите, които ще пазят . А Искра Михайлова обяви нова самодейност " Българското културно- завещание - част от европейското културно завещание " .

Източник: standartnews.com