Разходите за труд в държавното управление и медицината са се

...
Разходите за труд в държавното управление и медицината са се
Коментари Харесай

Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите

Разходите за труд в държавното ръководство и медицината са се нараснали с над 20% през второто тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2020 година, регистрира Националният статистически институт.

От данните излиза наяве, че това са секторите с най-драстичен растеж на възнагражденията за труд в пандемията. Само 5 от общо 20 стопански браншове има двуцифрено нарастване на разноските за труд. След служителите и медиците с максимален растеж на заплатите са строители, администрацията и в бранша на основаване и разпространяване на информация и креативен артикули (към тях спада и ИТ бранша, който е водач по заплати), като нарастването при тях е с сред 11 и 13 на 100.

Общите разноски за труд съдържат както харчовете за хонорари, по този начин и за осигуровки. Така възнагражденията на медиците са нарастнали с 22,7 на 100, а на чиновниците в държавното ръководство – с 23,4 на 100.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Средно 5400 лв. е заплатата на топ програмист у нас за 2020...

В строителството разноските за заплати са се нараснали с 14%, а за осигурителни вноски с по-малко от 10 на 100.
Спад в туризма и културния бранш

От статистиката излиза наяве, че в бранша на хотелиерството и ресторантьорството разноските за хонорари са скочили 2% през второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на 2020 година В същото време в този бранш има понижение на харчовете за осигурителни вноски, налози и прочие с 14,2 на 100.

Експерти считат, че повода за разликата в разноските за хонорари и тези за осигурителни вноски се дължи на понижение на общия брой работещи в този бранш или наемане на чиновници, които не се обезпечават на цялостен работен ден. Такава е обстановката и в бранша на културата и развлеченията, където заплатите са се повишили с 2,1%, а осигуровките са намалели с 8,4 на 100.
Какво се случва в образованието

Увеличение на заплатите има и в бранша на образованието, където растежът на разноските за труд е 8,8 на 100, а за налози и осигурителни вноски нарастването е с 10,6%.

От данните на статистиката излиза наяве, че като цяло общите разноски за труд нарастват с 6,7 на 100, като за заплати растежът е със 7,2%, а другите разноски – с 4,3%.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР