Разговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания

...
Разговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел си дадоха седмица пауза

Разговорите за подписване на комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Англия не престават идната седмица в Брюксел, заяви през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен диалог с английския министър председател Борис Джонсън. Миналата седмица двамата показаха днешния ден като последна дата за реализиране на съглашение.

"Тази заран организирахме потребен и градивен диалог с Борис Джонсън. Обсъдихме основите неразрешени въпроси. Нашите преговорни екипи работят непрекъснато през последните дни. И макар изтощението след съвсем една година договаряния, макар обстоятелството, че крайните периоди бяха пропуснати няколко пъти, ние и двамата считаме, че в този миг е отговорно за създадем в допълнение изпитание. Упълномощихме нашите договарящи да продължат диалозите и да видят дали е допустимо постигането на съглашение, даже и на този късен стадий. Преговорите не престават тук в Брюксел”, разгласи Урсула фон дер Лайен.

Преходният интервал след Брекзит изтича на 31 декември. Три са проблематичните области, по които двете договарящи страни не могат да реализират съглашение. Европейски Съюз е подготвен да предложи на Лондон комерсиално съглашение без мита и квоти, само че изисква от Англия ограничения, които да подсигуряват, че няма да има нелоялна конкуренция. Брюксел желае британците да се ангажират и да не трансформират законодателството си в региона на околната среда, трудовото право, фискалната бистрота, държавната помощ. Лондон е изрично срещу това.

Лондон и Брюксел не могат да се схванат за механизма за споразумяване на разликите - за трибунал при положение на нарушаване на съглашението за бъдещите им връзки, както е планувано в други търговски контракти по света. Но има едно различие - концепцията за уговорка, за която упорства Европейски Съюз, която ще разреши при положение на нарушение на част от съглашението, да се наложат наказания в друга друга област. Ако да вземем за пример Англия не съблюдава съглашението за риболова, Европейски Съюз би могъл да наложи мита върху колите ѝ.

Европейците желаят да обвържат всяко съглашение за риболова с цялостното икономическо съглашение, само че Англия отхвърля. Рибарите от няколко страни-членки на Европейски Съюз желаят да запазят достъпа си до английските води, в които има доста риба. Двете страни са непоколебими в позицията си - Лондон желае цялостен надзор върху водите си с контрактувани квоти всяка година, а Брюксел желае достъп на Европейски Съюз в английски води.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР