Разговорите в чужбина се увеличиха, телекомите инвестиратВсе повече европейци използват

...
Разговорите в чужбина се увеличиха, телекомите инвестиратВсе повече европейци използват
Коментари Харесай

Европейците усетиха липсата на такси за роуминг

Разговорите в чужбина се усилиха, телекомите влагат

Все повече европейци употребяват мобилните си телефони в чужбина

Първото лято без такси за роуминг демонстрира, че европейците са осведомени с новите правила и са почнали да трансформират навиците си, когато пътуват в чужбина в границите на Европейски Съюз, сочи експресно изследване на Евробарометър, оповестено през днешния ден.

Мнозинството от европейските жители признава изгодите от роуминга без спомагателни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в Европейски Съюз в действие от 15 юни 2017 година, потребителите могат да употребяват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в Европейски Съюз, без да заплащат спомагателни такси – все едно са в личната си страна.

Проучването демонстрира, че 71% от европейците знаят, че таксите за роуминг са отстранени, а 72% считат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86% измежду тези, които са пътували след 15 юни.

„ Виждаме, че хората с готовност употребяват своите телефони като вкъщи, когато пътуват в Европейски Съюз, без да се опасяват от неприятна изненада при приемане на сметката. А мобилните оператори влагат в мрежите, с цел да се оправят с повишеното търсене ”, разяснява Андрус Ансип, заместник-председател на Комисията, отговарящ за цифровия обединен пазар.

Новите правила на Европейски Съюз в региона на далекосъобщенията ще насърчат вложенията на телекомите. Очаква се разпоредбите да бъдат признати от Европейския парламент и страните членки допустимо най-скоро, добави Ансип.

„ Това е съответен образец за това по какъв начин Европейски Съюз усъвършенства живота на европейските жители. Роумингът като вкъщи действа: потребителите го правят оценка, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в Европейски Съюз е доста високо. Това е от изгода и за потребителите, и за операторите ”, уточни Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество.
още по тематиката
Делът на пасажерите, които са употребявали мобилни данни при роуминг толкоз постоянно, колкото вкъщи, се е удвоил измежду лицата, които са пътували след 15 юни 2017 година (31%) по отношение на тези, които са пътували през месеците преди този момент (15%).

Делът на пасажерите, които в никакъв случай не са употребявали транспорт на мобилни данни в чужбина, е намалял на половина след 15 юни 2017 година (21%) спрямо месеца, предхождащ тази дата (42%).

Като цяло, потреблението на мобилни телефони в чужбина се усилва, като по-малко пасажери изключват телефоните си (12%) спрямо преди 15 юни (20%). При все това 60% от пътуващите към момента лимитират използването на мобилни телефони при пътешестване в друга страна – членка на Европейски Съюз от 15 юни 2017 година насам, спрямо потреблението на мобилни телефони в своята страна.

Мобилните оператори към този момент виждат смяната в държанието на пасажерите в мрежите си. Няколко оператора означиха доста нарастване на трафика на данни, което се дължи на пътуващите консуматори. Това нарастване през лятото бе неколкократно спрямо лятото на 2016 година (от 3 до 6 пъти, а в някои случаи даже и повече).

Комисията работи едно десетилетие за понижаване и в последна сметка унищожаване на спомагателните такси, които операторите начисляват на клиентите си всякога, когато те пресичат границата и употребяват мобилните си устройства по време на ваканции или служебни пътувания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР