Разговорите ни с България по политически въпроси се водят в

...
Разговорите ни с България по политически въпроси се водят в
Коментари Харесай

Ковачевски: Мощите на Гоце Делчев са в Скопие, идентичността на македонския народ не се обсъжда

" Разговорите ни с България по политически въпроси се водят в духа на европейските полезности, а въпросите за идентичността на македонския народ не се разискват ", сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и добави, че " ние сме македонски народ, който приказва македонски език, който е записан и в нашата Конституция ". България е първата страна, която призна Македония за страна, споделя още Ковачевски в изявление за тв Сител.

„ По отношение на другите въпроси, които се разискват, когато има прогрес и когато се реализира задоволително решение, то ще бъде споделено с обществеността, само че и с институциите, които ще дават отговор за одобряването на такова решение “, сподели още Ковачевски и акцентира, че " всички диалози с България се споделят най-прозрачно с обществеността ".

На въпрос дали препоръчаната от опозицията декларация за Гоце Делчев ще навреди на преговорния развой, Ковачевски акцентира, че работата му не би трябвало да бъде обект на заявления.

" Гоце Делчев, учредител на македонската национална битка. Неговите идеали от 1900 година са въплътени в самостоятелната македонска страна, в която живеем през днешния ден, която е член на НАТО и която е на една крачка от започването на договаряния и провеждането на първата междуправителствена сесия с Европейски Съюз. Той е част от нашия химн, мощите му са в Скопие ", сподели Ковачевски.

Според него декларацията е основана по политически аргументи, с цел да може " опозицията да има тематика, с която да " пречи на диалозите с България ". Той добави, че декларацията не е подкрепена от нито една партия в Народното събрание.

" Ако погледнете тази декларация, това е просто записка, дело на Института за национална история. Декларацията е направена единствено по политически аргументи, с цел да може опозицията да има тематика за разискване - тематика, която ще пречи на диалозите, и тематика, която ще сътвори атмосфера на съмнение, каквато имахме през миналата година. Видяхме, че нито една партия в Народното събрание не поддържа тази декларация “, сподели Ковачевски.
Той добави, че посредством работни групи сред двете държавни управления на Северна Македония и България се построява атмосфера на доверие сред двете страни и сред жителите на двете страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР