Разговорът за данъчната политика е далеч по-широк – не да

...
Разговорът за данъчната политика е далеч по-широк – не да
Коментари Харесай

Синдикалист: Данъчната ни система е несправедлива

„ Разговорът за данъчната политика е надалеч по-широк – не да понижим този или оня размер на Данък добавена стойност, а да преструктурираме цялата данъчна система и да я създадем по-справедлива, т.е. да таксуваме всички субекти съгласно техния принос в общия брутен артикул и в по-голяма степен тези, които дават повече, разбирайте корпорациите “. Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, ръководител на КНСБ.

„ Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейския съюз, косвените налози са към 2/3 от общите данъчни доходи, т.е. най-несправедливите налози са най-големи. Въпросът е дали те могат да бъдат намалявани, преди да бъдат увеличавани останалите налози. Общото данъчно изземване и спомагателните доходи са към 35%, а в Германия - към 40% от Брутният вътрешен продукт. Данък добавена стойност е един от най-големите детайли на данъчните доходи “, добави Димитров.

„ Нашето предложение е да въведем необлагаем най-малко върху приходите. Аз съм мощен песимист, че даже да бъде намелен Данък добавена стойност върху хляба и медикаментите, тези артикули ще получат трайно понижение на цени, тъй като това не може бъде следено “.

Според Пламен Димитров цените могат да паднат, в случай че значимо и по едно и също време се понижи целият размер на Данък добавена стойност по цялата верига – „ с към 5-процентни пункта, което значи, че от сегашните 20% общата ставка да стане 15% “.

„ Тогава няма по какъв начин пазарът да реагира по друг метод, с изключение на да понижи цените на всички артикули и услуги, които се таксуват с Данък добавена стойност “.

По думите на Димитров България е сред първите пет страни в Европейски Съюз по мярка на сивата стопанска система и във връзка с недекларирания труд.

„ За да оценим някакво предложение, без значение до каква степен е съществено, то би трябвало да имаме ясна диагноза за положението на нещата. Българската данъчна система е извънредно деформирана. Тя е извънредно антиевропейска. Тя е главен фактор за неравенствата в България, а те са най-високи в Евросъюза “, разяснява Мария Желязкова от Европейската антибедност мрежа и добави:

„ Смятам, че предлагането за понижаване на Данък добавена стойност, за диференцирана ставка на Данък добавена стойност на съществени артикули и услуги, е доста дребна, само че стъпка в добра посока… Ясно е, че в доста сфери е ясно, че би трябвало повече заплащане. Това е обвързвано с реструктуриране на данъчната система. Това не анулира обстоятелството, че диференциране на ставката за Данък добавена стойност за съществени артикули, би балансирало доста едва големия напън на косвените налози в страната, които са прообедняващ механизъм “.

На въпрос за публичната заспалост на фона на политическите оферти за понижаване на Данък добавена стойност, Желязкова отговори: „ Летаргията е обоснована, хората нямат доверие дали изобщо това ще се случи. Разчетите не са ясни по какъв начин това ще способства за богатство и взаимност. Много от дейностите са в други направления. Хубаво е да се смъкна цената на хляба, само че чуваме и спорни оферти, че дребните производители би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар, което въпреки това ще усили тази цена. Основният оптимизъм е „ гласоподаване с краката “, Терминал 2, овакантяване и надлежно демографската картина, в която сме се озовали “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР