Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета

...
Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета
Коментари Харесай

Рециклирането на кенове ще новото "голямо предизвикателство" за бизнеса

Разделното събиране и преработването на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета е новото огромно предизвикателство за бизнеса и организациите за оползотворяване на отпадъците. Това заяви изпълнителният шеф на " Екопак България " Тодор Бургуджиев по време на доклада за активността на организацията за 2017 година И представянето на новите цели за 2018 година

Досега алуминят се събираше дружно с другите железни опаковки, само че съгласно новоприетите регламенти на Европейския съюз кеновете ще би трябвало да се събират и да се рециклира настрана. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета " Кръгова стопанска система " новата цел е до 2030 година страните-членки да събират и рециклират 85% от този тип опаковки.

Причината за тази битка съответно с алуминия е огромният растеж в потреблението на кенове за последните години в Европа. Ако не се отделя обаче, този материал пречи на преработването на другите метали в металургичните предприятия. Иначе той е елементарно рециклируем като материал.
" Това е голямо предизвикателство за бизнеса, на процедура значи всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран. Ако не реализираме тези амбициозни цели, следват доста строги наказания от страна на Европейската комисия, които ще плащаме ние като данъкоплатци ", изясни Бургуджиев.

Той изясни за " Дневник ", че Екопак ще се опита да реализира заложените нови европейски цели за кеновете посредством въвеждане на специфични магнитни устройства по лентите за разделно събиране на отпадъците, които ще отделят механично алуминиевите боклуци. Освен това от Екопак считат да изкупуват алуминий от пунктовете за вторични първични материали.

Срещу депозитната система

Запитан дали въвеждането на така наречен депозитна система (машини в магазините, в които се връщат кенове против заплащане) би улеснила събирането на алуминий, Бургуджиев съобщи, че Екопак е категорчино срещу тази система. Според него, депозитната система е несъвместима с въведената процедура за разделно събиране на отпадъците в България и подготвя към злоупотреби.

Според него предложенията на Европейска комисия за понижаване на продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост, замяната на пластмасовите опаковки с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, ще доведат до доста понижаване замърсяването.

През септември Екопак ще открие в София нова вискотехнологична апаратура за подбиране единствено на пластмаса и хартия, която ще отделя алуминия механично. Тя ще се намира до гара Искър.

Капацитетът й за подбиране ще е 20 хиляди тона годишно, а инвестицията за построяването й възлиза на 1,2 млн. лева Инсталацията ще може да отделя RDF, само че отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови фабрики, където при темепература от 2000 градуса по Целзий, за се избегне замърсяване на въздуха. Там ще бъде построен и информационно-образователен център.

През 2017 година " Екопак България " е събрала и рециклирала 96 209, 96 т боклуци от опаковки. Това е 61,25% от заявените от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от Министерство на околната среда и водите цел е била 60%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР