Разделното хранене е режим, според който се следи да не

...
Разделното хранене е режим, според който се следи да не
Коментари Харесай

Разделно хранене - теория и практика

Разделното хранене е режим, съгласно който се следи да не се смесват разнообразни хранителни групи. Привържениците му считат, че води до чудесни резултати за организма – гладко намаляване, добър тонус и лекост, балансиране на хормоналните равнища, красива кожа, здраве.

Досега не може да се каже единомислещо кой първи е стигнал до изгодите от този метод на хранене. Първите хрумвания в тази тенденция потеглят още в края на 19 век. Много лекари са свързвани с тази доктрина и всички са съдействали за нейната популяризация и развиване. Най- открояващите се имена са на доктор Уилям Хей, доктор Ръсел Такър Трол, доктор Айзък Дженингс, доктор Хърбърт Шелтън.

Основни правила

Всъщност цялата система на разделното хранене е подчинена на два съществени правилото, а от тях произтичат няколко други. От името излиза наяве, че ще разделяме храната. Всъщност приказваме за разделянето й съгласно питателните групи субстанции, които поемаме на едно хранене. Това са протеините, въглехидратите, мазнините и суровите плодове и зеленчуци. Всяка храна на масата ни е формирана от една или повече хранителни групи. Ако желаем да съблюдаваме правилата на разделното хранене, е добре да прилагаме следните два правилото:

“Разделяме протеините от въглехидратите

Не смесваме протеини с друг генезис ”

Защо е нужно да разделяме храната? В стомаха ни, след попадане на избрана храна, се отделя стомашен сок, с цел да стартира нейното асимилиране. Оказва се, че за разграждането на протеините и въглехидратите соковете, които се създават, са изцяло разнообразни. Това значи, че стомахът ни е мощно сензитивен орган, който „ преценя ” по какъв начин да разгради избрана храна. Ако смесим двете съществени хранителни групи, част от веществата просто няма да бъдат усвоени, ще бъдат отделени или насъбрани някъде за по-късно разграждане. Крайният резултат е добре прочут - тежест, отичане, неусвоени калории, които се натрупат на несъответствуващите места в подкожна лой.

Кои са питателните групи



Основните хранителни групи са: протеини, въглехидрати, мазнини, всички сурови плодове и зеленчуци и вода. Когато знаем какво съдържа всяко ядене, доста по-лесно прилагаме правилата на разделното хранене без да използваме таблици.

Протеини. Месото, рибата, яйцата и млечните храни са протеини (белтъчини). Към тази група спадат още маслините и варивата (боб, грах, леща). В последните съотношението сред белтъчини с растителен генезис и въглехидрати е друго, налага се да се смесват единствено с други въглехидрати.

Въглехидрати. Към групата на въглехидратите причисляваме всички зърнени храни, картофи, царевица, захар и захарни произведения, като плодовете също съдържат високи равнища на фруктоза.

. те са неутрални група, като за здравословни се считат сурово-пресованите масла от маслини, гроздови семки, сусам и други Суровите ядки също са източник на положителни мазнини.

Други - неутрални. Зеленчуците – сурови или сготвени, са неутрална група. Гъбите, въпреки че не са като нито една друга храна, също могат да бъдат тук. Плодовете също се считат за неутрални, само че някои съдържат високи количества фруктоза и това би трябвало да се има поради при разделното хранене.

Водата също спада към неутралните храни.

Разделното хранене - процедура в всекидневието

Като знаем кое от кое разделяме (протеини от въглехидрати) е доста елементарно да разберем и правилата на разбъркване на храните.

Може да смесваме въглехидрати с други въглехидрати, само че не трябва да одобряваме протеини с друг генезис.

Добре е да сервираме картофите с самун и зеленчуци, само че не и картофи с месо. Комбинацията на ориз с месо, на същия принцип, също не се предлага. Сиренето добавено към макарони или овесени ядки, пречи на усвояването им.

Не е добре да смесваме месо с риба, само че можем да поднесем на масата разнообразни типове месо или разнообразни риби. Не би трябвало да се смесват яйца, риба и месо. Както и варивата като боба с месото или млякото.

Тъй като суровите или задушени зеленчуци са неутрални, ги хапваме с всичко. Към тях, в случай че желаем, прибавяме месо или сирене, само че не и на една и съща салата. Зеленчуците, в които няма или високо наличие на други въглехидрати, се предлагат като гарнитура за месо или риба - броколи, моркови, гъби, пипер и други

Ако желаеме в един и същи ден да приемем от всички групи храни, е желателно сред храненията да има най-малък период от към 2-3 часа.

те, като зехтина или слънчогледовото олио, могат да се прибавят към всичко. те от скотски генезис се считат за тежка храна и, добавени към въглехидрати, ги вършат мъчно усвоими. Транс-мазнините като маргарина, се предлага да се заобикалят.

Плодовете, защото съдържат доста плодова захар, се предлага да се одобряват настрана, постоянно на празен корем. Никога след хранене, тъй като провокират ферментация. Алкохолът има сходно деяние.

Както доста други диети, по този начин и разделното хранене е въпрос на табиет. Последователите му настояват, че с помощта на него всички субстанции в храната се усвояват изцяло и нищо не се отсрочва на разнообразни места от тялото. Изчезва възприятието за тежест и подуването, храносмилателната и отделителната системи се връщат към естествената си работа. Така доста признаци, които са се появили в резултат на затлачване на организма, отшумяват. А когато всички системи са в равновесие, ние се усещаме здрави и изпълнени с сила. Науката не дава безапелационни доказателства " за " и " срещу " разделното хранене. Затова, разтоварваща диета или главен режим на хранене, то е най- към този момент въпрос на избор.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР