Разбитобритания“ е термин, който е на първите страници на вестниците

...
Разбитобритания“ е термин, който е на първите страници на вестниците
Коментари Харесай

Британската корона губи Северна Ирландия. Русия повече не я обвиняват

„ Разбитобритания “ е термин, който е на първите страници на вестниците на Албион през последните дни. Медиите спекулират дали гибелта на Англия в този момент може да се смята за неизбежна. Такива мисли ни навяват резултатите от извършените предния ден локални избори, вследствие на които ръководещата Консервативна партия на Борис Джонсън претърпя съкрушително проваляне в забележителна част от районите.

Консерваторите изгубиха общо до 500 места в локалната власт, което разреши на противниците си да натрупват сили в съвсем всяка област. В Англия торите изгубиха надзор над някои области, в които постоянно печелеха (например в лондонския Уестминстър), в Уелс изгубиха единствената следена от тях община, в Шотландия разрешиха на сепаратистите да усилят преимуществото си. Но най-гръмки бяха резултатите от изборите в Северна Ирландия, където за първи път в историята първото място (а оттова и позицията на началник на районното правителство) беше извоювано от партия “Шин Фейн,” която се застъпва за обединяването на Ирландия, т.е. районът да напусне Англия. Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която е главният съдружник на консерваторите в английския парламент и е на власт в Белфаст през последните две десетилетия, се върна на второ място.

Емоционалното разбиране на тази вест от ирландците и британците е мъчно за надценяване. Би било невероятно да си представим сходна обстановка преди няколко години. Не бива да се не помни, че северноирландският „ Шин Фейн” беше политическото крило на Ирландската републиканска войска, която дълги години се бореше за обединяването на Изумрудения остров с оръжие в ръце. Съответно партията е неведнъж забранявана от управляващите и е приравнена към терористична организация. Но както виждате, времената се трансформират.

Също по този начин беше мъчно да си представим победа в Ълстър за последователите на обединяването на острова, също тъй като “Шин Фейн” обичайно представляваше ползите на католическото население на преобладаващо протестантски район. Протестантите, въпреки това, са твърди последователи на единството на Британското кралство, т.е. юнионисти. Въпреки това, демографските трендове през последните десетилетия играха в интерес на сепаратистите. Според някои калкулации през 2021 година броят на католиците в Северна Ирландия за първи път надвишава броя на протестантите. Очаква се тези прогнози да бъдат публично доказани през юни, когато стартира оповестяването на резултатите от миналогодишното броене. Това може частично да изясни постепенния и постоянен напредък на “Шин Фейн”.

Въпреки че, несъмнено, главната роля изигра Брекзит, който докара до подписването на така наречен Протокол за Северна Ирландия сред Лондон и Европейския съюз. Всъщност този документ допуска опазване на единно митническо пространство сред Дъблин и Белфаст, а въпреки това, действителното въвеждане на митницата сред Англия и Северна Ирландия. Ясно е, че сходен метод удари остро позициите на юнионистите.

Е, не трябва да забравяме и фактора Джонсън, чиято непопулярност се срутва на всички места, което в действителност се отрази в резултатите от локалните избори в разнообразни елементи на Англия. Авантюристичната политика на настоящето държавно управление, която се концентрира повече върху разпалването на украинския спор, в сравнение с върху локалните проблеми, в последна сметка докара до изостряне на тези проблеми. Показателна в това отношение е подигравка в последния брой на вестник “Обсървър”: Джонсън кара изцяло разрушен рейс и моли всички да погледнат огромния надпис „ Украйна “, само че да не обръщат внимание на буйното повишаване на цените, нарастването на налозите, рекордното утежняване на качеството на живот.

Никой във Англия не се съмнява, че активността на премиера в украинска посока се дължи на първо място на желанието му да трансферира публичното внимание от локални към интернационалните проблеми. Дори " Таймс ", предан към държавното управление, намерено загатва, че Джонсън желае да проточи спора в Украйна в продължение на доста години в името на личните си политически ползи. Е, в случай че се съди по резултатите от изборите, тази тактичност очевидно не работи.

Не може да се каже, че в същата Северна Ирландия тематиката за руско-украинските връзки въобще не беше упомената по време на предизборната акция. Противниците на “Шин Фейн” се пробваха да обвинят партията, че " играе дружно с пропутинската агитация ", тъй като един от нейните водачи, Крис Хазард, осъди доставката на английски оръжия в Украйна и сложи под въпрос някои антируски тези. Трябва да се означи, че Хазард, официално народен представител на английския парламент, в никакъв случай не заема депутатското си място, защото партията му изрично отхвърля да участва в представителния орган на страната, която счита за окупатор.

Много наблюдаващи на английски вестници се пробват да успокоят обществеността си по отношение на наличието на акцията в Белфаст – споделят, че водачите на “Шин Фейн “са спечелили тези избори не тъй като са за овакантяване на Англия, а заради обстоятелството, че те акцентират обществените проблеми, изпитвани от обществото, инфлацията, падащия стандарт на живот, пагубната обстановка в опазването на здравето (опашката за някои високоспециализирани лекари в Северна Ирландия е към този момент седемгодишна!). Така е, само че би било необичайно да се допусна, че част от гласоподавателите не познават крайните програмни цели на тази партия, която се застъпва районът да излезе от властта на английската корона и да се сплоти с Република Ирландия.

По време на акцията Мишел О`Нийл, водачът на северноирландския “Шин Фейн”, който към този момент се счита за определен за първи министър, неведнъж удостоверява неизменността на програмните цели на партията. След успеха разгласи, че референдум за обединяването на острова може да се организира в границите на идващото десетилетие и по тази причина е належащо да се стартира подготовка за него още в този момент. Между другото, подобен референдум е очакван от Споразумението от Разпети петък от 1998 година, което постави завършек на продължителната революция в района. Вярно е, че Лондон би трябвало да го назначи, в случай че има признаци, че по-голямата част от популацията поддържа концепцията. И до момента в който някои изследвания към този момент намекнаха за появяването на сходни признаци, няма подозрение, че администрацията на Джонсън ще направи всичко, с цел да предотврати сходен референдум.

Въпреки това, триумфът на “Шин Фейн” по този начин или другояче провокира верижна реакция. И освен в Северна Ирландия. Неслучайно Никола Стърджън, водачът на Шотландската национална партия, разяснява този резултат по следния метод: „ Няма подозрение, че пред Англия като политически индивид сега се слагат съществени, фундаментални въпроси. Те се задават тук в Шотландия, се в Северна Ирландия, в Уелс. Мисля, че през идващите години ще забележим трагична смяна в държавното управление на Англия. И съм сигурна, че една от тези промени ще бъде независимостта на Шотландия. "

И колкото и Лондон да отхвърли сериозността на казуса със Северна Ирландия, английските медии към този момент интензивно разискват по какъв начин ще протече процесът на обединяването на Ирландия, както и бъдещето на единната ирландска страна. Някои наблюдаващи, в това число ветерана публицист Найджъл Нелсън, виждат превръщането на кралството във " Федерална република с четири самостоятелни формирания " като излаз за опазване на обединена Англия. Тоест, с цел да спасят единството на страната, английските анализатори към този момент са подготвени да пожертват короната.

Това, което изпъква, когато се преглежда реакцията на изборните резултати в Северна Ирландия, е неналичието на обвинявания в съветска интервенция. Стана традиция английските медии да ни упрекват за всичко - същото беше и с Брекзит (тогава споделиха, че сме купили референдума за 97 цента), същото беше и с допитването за самостоятелност на Шотландия, същото беше по време на другите национални избори. Но в тази ситуация с актуалните избори „ съветската диря “ по някаква причина към момента не е открита.

Може би това се дължи точно на позицията на Лондон по украинския спор. При сегашните условия, когато Англия толкоз намерено, толкоз безочливо афишира същинска война на Русия, като прави всичко, с цел да избива руснаците (макар и с цената на още повече украински смъртни случаи), даже в очите на самите британци, всяка съветска интервенция би към този момент наподобява напълно целесъобразно. В последна сметка не ние обявихме война на Лондон.

Най-вероятно по тази причина никой даже не мисли да назова изборните резултати " съветска спецоперация " - това ще се схване от мнозина като победа на Москва. В последна сметка прехвърлянето на тази битка на английска територия би изглеждало напълно разумно. Все отново приказваме за ценене на правото на народите на самоопределяне. Ако шотландците и ирландците желаят най-сетне да отстранен вековното робство на английската корона, за какво да не поддържат техния легален блян? Включително методите и средствата, с които Лондон поддържа украинските националисти.

Ръцете на Русия към този момент са развързани във връзка с враждебни сили, които не крият задачата си да унищожат и отслабят страната ни. Лондон към този момент ни наложи всички вероятни и невъзможни наказания, тъй че няма смисъл да се сдържаме и да се вършим на учтиви. Толкова дълго ни упрекват, че се намесваме, че евентуално е време да се намесим. Авантюристичната политика на Джонсън разкрива необятни благоприятни условия за това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР