Разбирам недоволството на бизнеса, но у нас в момента има

...
Разбирам недоволството на бизнеса, но у нас в момента има
Коментари Харесай

Изп. директор на „Булгаргаз“: У нас има едни от най-ниските цени в ЕС

Разбирам недоволството на бизнеса, само че у нас сега има едни от най-ниските цени на газа в Европейски Съюз. Българският консуматор, без значение дали е на свободния или контролирания пазар и тези, които имат контракти с „ Булгаргаз “, те се възползват от тези условия.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ изп. шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов.

„ Няма напрежение към „ Булгаргаз “. През последните два дни чухме много комични версии. Истината е, че „ Булгаргаз “ ценообразува според Наредба 2 за ценообразуване и предлага цена за одобряване от КЕВР на първо число. Сутринта на 1 ноември „ Булгаргаз “ внесе заявление, като бяха регистрирани последните данни за стоковите пазари, валутният курс и се получи цената 119,87 лева Междувременно получихме удостоверение от „ Газпром “, че можем да употребяваме избрани количества. Цялата информация, в това число подписаното съглашение, незабавно го изпратихме в КЕВР “, изясни той.

Павлов добави, че в пълномощията на КЕВР е такива изключителни доходи или разноски да бъдат отразявани в цената като понижение или нарастване.

„ В случая те взеха решение и тъкмо в този миг тези количества бяха включени в ценообразуването – към 40 млн. $ и по този начин се взе решението на контролирания пазар цената да бъде 93,19 лева КЕВР утвърждава цената на газа единствено за контролирания пазар, а на свободния пазар са контрактувани цени “, разясни той.

Преди дни бизнесът настоя за подаване на ново заявление от „ Булгаргаз “ до КЕВР и за заслужено систематизиране на изгодите от контрактуваното.

„ Съгласно Наредба 2 сме длъжни да докладваме всички тези условия и към този момент е въпрос КЕВР по какъв начин, по кое време и какъв брой ще ги разпредели. Ние сме внесли заявление, КЕВР е утвърдил цена на природния газ. От началото на 2020 година имаме разделяне на свободен и контролиран пазар. С изменението на Закона за енергетиката всички директно присъединени клиенти към газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз “, като се изключи топлофикационните сдружения, на крайните доставчици и на газоразпределителните сдружения минаха на свободния пазар “, съобщи Павлов.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР