Разбира се, менструалният цикъл не е нещо ново. Съвременните средства,

...
Разбира се, менструалният цикъл не е нещо ново. Съвременните средства,
Коментари Харесай

Как жените от едно време са се справяли с менструацията?

Разбира се, менструалният цикъл не е нещо ново. Съвременните средства, до които прибягваме обаче, са релативно нови. Как тогава дамите от предишното са се справяли без дамски превръзки и тампони? Днес потърсихме отговор на този въпрос.

Първо, събирането на информация по тази тематика на процедура е съвсем невероятно, защото е изключително неловко, срамно и даже отблъскващо (включително и в наши дни). Не ни оказва помощ и художествената литература на 19 век, даже творбите, събрали в себе си най-вече натурализъм. Не открихме нищо и в непокътнатите дамски дневници и записки, евентуално тъй като техните авторки са решили, че не е редно да занимават с това своите наследници. 

Този ежемесечен „ феномен “ разсънва любознанието на мъжете през Викторианската ера, а те от своя страна го възприемат като нещо мистично и даже ненормално. Правят опити да го изследват и да търсят способи за лекуването му. Като цяло по тематиката няма изключително доста информация, само че пък и никой не се пробва да я събере.

Един от дребното източници, в които се загатва нещо за менструацията, са медицинските изявления. Причината е, че през втората половина на 19 век от ден на ден дами стартират да се образоват в медицински университети и стават лекари и знанията в региона на женската анатомия се развиват както в никакъв случай до момента. Във въпросните научни писания най-често дамите разказват личния си опит. 

Интересен факт е, че през Викторианската ера никой не е носил долни дрехи (такова, каквото носим днес). Жените са ходили с нещо като 3/4 памучен пантaлон с огромна дупка, с цел да не се постанова да го събуват, когато вървят до тоалетна:

Е, откакто не са имали никакво парче плат към слабините си, как са спирали течението?

За задачата са се употребявали специални „ колани “ от плат, които припомнят на актуалните дамски превръзки.

Със сигурност това не е най-практичното решение, тъй като мъчно се слага, належащо е да се сменя и да се пере непрестанно, да се чака да изсъхне. Със сигурност и ходенето до тоалетна не е било най-лесното нещо на света, откакто бельото с огромната дупка не може да влезе в приложимост, а роклите по това време сами по себе си са били предизвикателство. 

Някои дами са употребявали парче памучен плат или овча вълна по метода, по който се употребяват актуалните тампони. А щастливките, които не са били измъчвани от изключително мощни менструални признаци, не са взимали никакви ограничения и просто са се помирявали с събитията. 
 Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим
Любопитен факт е, че съгласно медицинските публикации по време на цикъл дамите не трябвало да работят и да правят каквато и да е физическа активност. Общо взето трябвало просто да лежиш на дивана по през целия ден и да чакаш края на мъката. В действителността обаче никоя жена не може да си разреши лукса (или не иска) да пропусне работния ден, почистването на дома, разходката в градината или посрещането на гостите заради това, нали? 

И по този начин, по какъв начин са се справяли дамите през онази страшна седмица, когато нито медицината, нито обществото са били на тяхна страна? Е, това че мъжете са казвали, че те са заболели от мистериозна болест и не би трябвало да стават от леглото, не значи, че дамите безусловно са ги слушали. 
 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР