Районите на земетресението избраха Ердоган, Кълъчдароглу взе бастиони на сегашния

...
Районите на земетресението избраха Ердоган, Кълъчдароглу взе бастиони на сегашния
Коментари Харесай

Изборите в Турция - сблъсък на два свята

Районите на земетресението избраха Ердоган, Кълъчдароглу взе бастиони на настоящия президент Големите кметове ще имат решаващата дума на балотажа
 

Само една безсънна нощ прекараха турските жители, до момента в който излязат резултатите от парламентарните и президентските избори, които се организираха в неделя. Сега обаче тече мъчителният 14-дневен период до балотажа, който ще дефинира новия държавен глава. Сили мерят сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият конкурент - претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Ердоган води, само че ориста на най-висшия пост в страната може би не е решенаЕ
-->
Трима бяха кандидатите, които се състезаваха за поста - Ердоган, който е претендент на Републиканския алианс, номинираният от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и Синан Оган - представител на алианса АТА.

След преброяването на 100% от бюлетините стана ясно, че за сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган са дали своят вот 49,51% от гласоподавателите, за водача на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88%, а за Синан Оган - 5,17% от гласоподавателите. На 28 май ще се състои вторият тур на президентските избори в Турция, който ще премине в противоборство сред Ердоган и Кълъчдароглу.

За Мухарем Индже, който дни преди вота разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си за президентските избори, са дали своят вот 0,44 на 100 от гласоподавателите. Избирателната интензивност на изборите е била 88,92%, оповестиха от Висшата изборна комисия на Турция.
Няколко изненади сервираха изборите
Първата бе извънредно високата изборна интензивност, която съгласно наблюдаващите е рекордна. Избиратели разясниха, че за пръв път стават очевидци на сходно всеобщо стечение към секциите за гласоподаване, каквото имаше да вземем за пример в Истанбул, където хората дълго чакаха на опашки. Подобни картини имаше и в цялата страна. На предварителния избор през 2018 година, когато завоюва ПСР (партията, учредена от Ердоган), изборната интензивност бе от 86 на 100.

Втората изненада бе преднината на Ердоган, защото болшинството от социолозите даваха стабилен превес за неговия противник Кълъчдароглу.

" Вотът за президент приключи без печеливш. Но  Ердоган има преимущество, тъй като той през цялото време беше схванал, че няма да завоюва на първия тур, а ще остане за втори тур, което ще бъде по-изгодно за него. Той съумя да консолидира гласоподавателите си съгласно тяхната еднаквост, залагайки да вземем за пример на религията, като в навечерието на вота отиде в джамията " Света София ", и по този начин си обезпечи поддръжка ", разяснява анализаторът от социологическата организация Конда Бекир Агърдър, представен от Българска телеграфна агенция.

Резултатите през цялата нощ непрестанно се променяха. Според телевизия Сьозджю е имало разминаване сред резултатите на Анадолската организация и самостоятелната организация Анка в интерес на Републиканския алианс към Ердоган. Неслучайно двамата съществени кандидати за президентския пост Ердоган и Кълъчдароглу приканиха гласоподавателите си да не се отделят от урните,
с цел да не се допусне подправяне
на вота. Призивът им подсказва, че не намират сходна опция за изключена и че отдават значителност на всеки глас. Както и че успеха не е обезпечена никому.

Турските малките екрани излъчиха фрагменти, на които се виждат чиновници от секциите, които стискат торбите с бюлетини и чакат на опашка измежду нощ, с цел да предадат протоколите с влажен щемпел. Обявяването на предварителните резултати продължи през цялата нощ, нещо невиждано до момента. Около 2 часа след среднощ бе обявено за 3 млн. непреброени бюлетини, главно в областите, плътно обитаеми с гласоподаватели на опозиционния Национален алианс.

В речта, която произнесе към 2 ч. през нощта пред стотици хиляди свои симпатизанти в Анкара, скандиращи екзалтирано в негова поддръжка, 69-годишният Ердоган изглеждаше деятелен, в въодушевление, съдбоносен, самонадеян - добре познатият Ердоган, който до момента не е изгубил нито един избор.

" Бих желал да благодаря на своите 56 милиона жители, които участваха в празника на демокрацията, без значение чия страна избират. Получихме разлика от към 2 милиона и 600 хиляди гласа. Моля всички мои братя и сестри, които ни обичат, да продължат да бъдат бдителни. Надявам се резултатите от изборите да донесат шанс на страната и народа и на втория тур ", сподели Ердоган, с което
форсира акцията си за балотажа
Гласовете на Синан Оган може да се окажат от основно значение на балотажа. Оган съобщи, че ще поддържат една или друга мощ едвам откакто проучват резултатите. " Следващите дни се обрисува да бъдат доста сериозни ", съобщи той, подсказвайки, че следва огромен " пазарлък ". При Оган доминират националистическите гласове от дясното и лявото пространство.

С максимален интерес се очакваше вотът в изумените от земетресението области, където резултатите демонстрират забележителна преднина за Ердоган макар негативите, насъбрани след двата разрушителни труса през февруари.

В съпоставяне с изборите през 2018 година - първите общи парламентарни и президентски избори при новата президентска система на ръководство - в този момент се следи спад на гласовете за ПСР за Народното събрание. През 2018 година партията на Ердоган получи поддръжка от 42,5 % по отношение на 35,43 % на настоящия избор.

Интересното е, че опозиционният претендент Кълъчдароглу си извоюва доста преимущество в области като Карс и Агръ, да вземем за пример, които преди бяха бастиони на Ердоган.

Проведените в неделя избори в Турция сложиха забележим акцент върху дълбоката поляризация в турското обществото, в което като че ли съществуват два свята, изглеждащи непримирими.

Независимо от тежкото положение на стопанската система, преди изборите президентът Реджеп
Ердоган подвигна пенсиите с 30%, удвои минималната заплата
разреши на два милиона души да се пенсионират по-рано. Твърди, че пази исляма и волята на народа, и упрекна опозицията, че заговорничи с кюрдите и със Запада против Турция. Това активизира консервативната част от обществото - най-вече възрастни хора, поданици на селските региони и по-слабо образованите.

Привържениците на Народнорепубликанската партия са на друга планета - те поддържат светското ръководство на страната, свободата на словото, парламентаризма.

Анализатори считат, че изборите са посочили надълбоко разделяне в Турция, което не е нещо ново. Така е от цяла безкрайност, още от времето на Османската империя. Разделението пораства най-вече поради образованието, което учи младото потомство с повече акцент върху религията, върху обичайните, фамилни полезности. Това се оказва привлекателно за повече турци изключително в Анадола, само че не и в Истанбул, не и в крайбрежните региони, където хората се стремят повече към западния модел на живот.

Обединената съпротива или " масата на шестте " съставлява комбинация от всемирски, религиозни и националистически фракции. Самият факт, че са се събрали дружно, е цяло знамение, а колкото повече вероятността за завършек на ерата Ердоган избледнява, толкоз повече се усилват възможностите тази обединена съпротива да се разцепи.
Разделение има даже по въпроси като развода
- консервативните политици желаят да създадат по този начин, че след бракоразвод мъжът да заплаща прехрана на някогашната си брачна половинка единствено за къс интервал. А опозицията дава обещание да не не разрешава на дамите да вървят забулени.

Младите пък, въпреки да не познават различен водач с изключение на Ердоган, не харесват крайните консервативни хрумвания. Дори и в този смисъл, в случай че Ердоган завоюва втория тур на изборите ще би трябвало да бъде президент на всички турци, а освен на своите последователи. Същото се отнася и за опозиционния претендент Кълъчдароглу.

Трябва да признаем, че за опозицията беше по-лесно на първия тур от президентските избори. На балотажа те ще би трябвало да се преборят с мощния пестник на ръководещото консервативно болшинство, което ще бъде мобилизирано до краен лимит. Тези избори се организират в напълно нова конюнктура и битката е извънредно напрегната.

Дори на Кълъчдароглу се постанова да прави радикални изявления, тъй като той се бори за смяна на настоящето държавно устройство, налагано от Ердоган към този момент 20 години - първо като министър председател, след това като президент. Напрежението при опозиционния претендент е огромно и тъй като е представител на основаната от самия Кемал Ататюрк Народна републиканска партия. Тези избори се организират тъкмо когато се отбелязва един век, откогато Ататюрк поставя началото на светската и прозападно насочена република.

Но радикалната смяна може единствено да бъде бленувана, без да се случи. Тъй като имаше и парламентарни избори, стана ясно, че в Меджлиса опозицията не може да събере 400 гласа, нужни за осъществяване на  референдум и смяна на държавното устройство. Мнозинството ще бъде държано още веднъж от ПСР и нейният съдружен сътрудник Партията на националистическото деяние.
Това блокира опцията
да се върви към смяна на наложеното от Ердоган.

Опасност за Калъчдароглу е и че може да изгуби гласовете на кюрдите, които се показаха добре в Народното събрание, в случай че съобщи, че няма да извърши обещанието за стартиране не политически репресираните измежду тях. А би трябвало да го направи, в случай че пък желае получи поддръжката на Синан Оган, който остана трети в президентската конкуренция.

Що се отнася до външнополитическото значение на изборите за президент, главната рецензия на опозицията беше обвързвана с поддръжката, която Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган оказват един на различен. Насрещните упреците са, че зад Кемал Калъчдароглу стои Западът, а той като че ли не е доста на мода в турското общество. Ускоряването на европейското участие, съгласно критиците на Калъчдароглу, би трябвало да значи оттегляне по значими въпроси, като да вземем за пример битката за присъединение към Турция на управлявания от нея Северен Кипър.

Каквото и да става в Турция до
балотажа на 28 май
то ще бъде подчинено на нещо, в което представителите на тази страна са доста умели - пазарлъците. В алегоричен смисъл всичко ще е на тезгяха, изключително щом се афишира, че е в името на просперитета на Турция.

Опонентът на Ердоган не е толкоз харизматичен колкото настоящия турски президент, само че кметовете на двете най-големи общини - Истанбул и Анкара - водят неговата предизборна акция. Подкрепян е от още 11 " огромни " кмета и на втория тур всичко ще зависи от тяхната тактика и техния усет към гласоподавателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР