Районът на Окинава се нарича синя зона - където хората

...
Районът на Окинава се нарича синя зона - където хората
Коментари Харесай

Дълголетници. Ето тайните на японците

Районът на Окинава се назовава " синя зона " - където хората живеят доста дълго време. Животът до 100 години на този остров е два пъти по-често срещан, в сравнение с в другите елементи на Япония.

Първата загадка за това е предстояща - здравословното хранене. Д-р Брадли Уилкокс, част от изследователския екип, показва, че храненето им е най-вече на растителна основа. Както той сподели, те изяждат до кг зеленчуци, плодове и варива дневно. Освен това жителите на Окинава практикуват това, което се назовава " хара хачи бу " - ядат, до момента в който единствено 80 % от глада са задоволени.

Според доктор Уилкокс съвсем всеки има позитивно отношение към живота и това, което назовават „ икигай “ – японски термин за възприятие за цел. Това значи, че 102-годишен, да вземем за пример, намира задачата си в грижите за своите бикове. Някои намират цел в фамилията или религията.

Да останеш умствено деен е третата причина за дългия живот на японците. В техния речник няма дума за „ пенсиониране “, акцентира доктор Уилкокс, напомняйки, че това има позитивен резултат върху цялостното им здраве.

Социализирането е четвъртата причина. Гражданите на тази част на Япония имат огромни фамилии и поддържат мощни обществени връзки. Общуването е постоянно, изключително на чай.

Честият размисъл върху откритите взаимоотношения с хората е петата причина, а шестата е изразената нематериалност. Духовността се предава през поколенията измежду хората на Окинава.

Други така наречен „ сини зони “ в света са град Нуоро в Сардиния (Италия), гръцката Икария и Лома Линда, Калифорния, Съединени американски щати. Във всички тези елементи на света хората имат мощни фамилни връзки; хранене, основано на зеленчуци и плодове; и здравословен и деен живот, написа БГНЕС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР