Районът на ДГС Айтос обхваща източната част на младите Старопланински

...
Районът на ДГС Айтос обхваща източната част на младите Старопланински
Коментари Харесай

Инж. Сахак Сахакян – директорът с точен мерник frognews.bg

Районът на ДГС „ Айтос " обгръща източната част на младите Старопланински нагъвания и дребна част от Централно-средногорската морфоструктура (Айтоско поле). Горите от горския фонд, намиращи се в Айтоското поле, заемат 1392,6 ха, което е едвам 3,0% от площта на лесничейството.

 

Дървопроизводителната повърхност се намира сред 100 и 300 м н.в., като междинната надморска височина е 200 м, което дефинира принадлежността на горите към Долния равнинно-хълмист и хълмисто-предпланински пояс на дъбовите гори.

 

Най-високата точка се намира в Котленско-Върбишкия дял Източна Стара планина – връх Чортлен 728,9 м н.в. Най-ниската точка е на котата на язовир " Цонево " – 66,9 м н.в. Средната надморска височина е 300 м.

 

Инж. Сахакян е щастливец, тъй като е осъществил детската си фантазия – да бъде покрай гората. „ От дребен в главата ми са все лов, лов на риба, пушки, кучета. До започването на работа в Опитната станция по дъбови гори в Бургас обаче, за мен гората беше място, където има дивеч. Когато поработих половин година с корифеи в лесовъдството, внезапно взех да виждам по различен метод на гората ", спомня си днешният шеф.

 

По това време през 1983 година той записва задочно Лесотехническия институт. „ Там на двадесет студенти се падаше един професор, а в Опитната станция, където работех, аз бях един студент, а против себе си имах петима професори ", споделя инж. Сахакян.

 

След довеждане докрай на висшето си обучение той става шеф сектор в ДГС Бургас. „ В началото на 90-те години съществена моя задача беше битка с бракониерството, което процъфтяваше в първите години на демокрацията. Другото предизвикателство бяха многото пожари ", споделя лесоинженерът.

 

Близките на инж. Сахакян знаят, че той е буен фен на кучетата. Съвсем скоро ще вземе следващото си куче от породата Дратхаар твърдокосмест птичар. През 90-те години той провежда и първия в България курс за подготовка на ловни водачи.

 

Следват готови от него надпревари за ловци с кучета, работещи със стойка по разпоредбите на " Свети Хуберт ". През 2001 година инж. Сахакян става шеф на ДГС Бургас, а през 2022 година – специалист по лова в РДГ Бургас.

 

В тези години той е един от уредниците на първата стачка в системата на горите за повишение на заплатите. Следва работа като специалист към ЮИДП.

 

Инж. Сахакян се гордее, че ДГС „ Айтос " добива 70 хиляди пространствени кубика дървесина годишно, което го подрежда преди всичко измежду всички горски стопанства. „ И тази година ще добием най-малко 65 хиляди кубика дърва за огрев на локалното население.

 

Плануваме още залесяване на близо 90 декара нова широколистна просвета – дъб и цер ", безапелационен е той.

 

Инж. Сахакян е член на Управителния съвет на Националното съдружие на ловците и рибарите и ръководител на комисията по ловна пукотевица. „ Лошото боравене с оръжие значи доста засегнат и зарязан дивеч да загине. Ловната пукотевица е част от културата на една нация, в която има развити ловни стопанства, каквато е България ", смята шефът.

 

Днес шефът на ДГС „ Айтос " мечтае единствено за едно – да бъде здрав. Благодарен е на своята брачна половинка, която го поддържа през миналите 40 години дружно. Надява се още дълго да провежда и взе участие в ловни стрелби и надпревари за кучета.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР