Равносметката за 70-то юбилейно издание на Берлинале е абсолютно положителна.

...
Равносметката за 70-то юбилейно издание на Берлинале е абсолютно положителна.
Коментари Харесай

Берлинале 70 – животът ни през очите на киното

Равносметката за 70-то юбилейно издание на Берлинале е безусловно позитивна. Дори чудовищният атентат в Ханау не съумя да помрачи фестивала. Интересът към Берлинале пораства, за което приказва увеличеният брой на продадените билети, достигнал нов връх.  Този зрителски и комерсиален триумф е още по-показателен при изискване, че фестивалът изрично отстоява задачата си на политически и обществено зает конгрес. Той се интересува не толкоз от блясъка и звездите, с които непроменяемо свързваме киноиндустрията, колкото от опцията да погледнем актуалния свят през очите на киното. Досега повече от четвърт милион фенове са минали през фестивалните зали, което значи, че до финала на Берлинале броя им ще надвиши рекордните половин милион.

Берлинският кино фестивал демонстрира отговорността на културата и филмовата промишленост за реализиране на задачите за стабилно развиване. Темите за равенството, свободата, обществените и половите функции, за любовта, емпатията или тяхната липса, за възможностите в живота намират отражение освен във филмовите сюжети, само че и в поредност фестивални събития. Не единствено полемиките, конференциите и общественото показване на филмите, само че също и най-бляскавите коктейли минават под мотото на екологичното и щадящото околната среда държание и прозрение в провокациите, които носи бъдещето. Именно Берлинале пази името си на най-сериозния кинофестивал в света, където посредством 342 заглавия от 71 страни (селектирани от 10 хиляди ленти) се показват звездни и непознати кинематографисти, надълбоко интимни и огромни киноистории. Определено доминират мрачните краски, тъжните настроения, дълбоките страсти, които постоянно са подхождали на Берлин. Те обаче са и в унисон със актуалното светоусещане, все по-лишено от илюзии и наивни очаквания. Дори „ Потсдмерплац “, където обичайно се организира фестивалът, носи не толкоз празничен искра, колкото знаците на динамичното време, цялостно с непредвидени промени, банкрути на търговски обекти и никнещи строителни площадки.

Въпреки това Берлинале 70 напълно не е лишен от звезден искра. Всяка вечер международни кинопремиери притеглят тълпи от ловци на подписи към аления килим пред фестивалния „ Берлинале Паласт “. След като Самуел Финци модерира откриването на юбилейното издание, ръководителят на конкурсното жури и притежател на „ Оскар “ Джеръми Айрънс показа, че доста се радва, че тук, в Берлин, го считат за английски артист. В годината на Брекзит английските звезди очевидно са на мода в Берлин: неотразимата носителка на „ Оскар “ Хелън Мирън на 74 години ( " Кралицата " ) получава Златната почетна мечка за повсеместен принос. Филмът на откриването " Моята година на Селинджър " докара в  Берлин огромната Сигорни Уивър и младата, само че към този момент много известна Маргарет Куоли, която завоюва много почитатели с присъединяване си във кино лентата на Тарантино „ Имало едно време... в Холивуд ".

Много фенове се стекоха и поради холивудската звезда Джони Деп („ Карибски пирати “), който пристигна в Берлин за международната премиера на драмата „ Минамата “, където взе участие и като продуцент. Звезден искра и същинско фестивално въодушевление донесоха също италианската звезда Роберто Бенини („ Животът е прелестен " ), който не пропусна международната премиера на най-новия си филм „ Пинокио ", звездите от американския филм „ Пътищата, по който не поехме “ Хавиер Бардем и Салма Хайек, която идва още веднъж в Берлин след 25 години. Уилям Дефо ( " Ван Гог - На прага към вечността " ) също отпразнува международната премиера на кино лентата " Сибир ". Всички те ще се състезават за премиите на фестивала, които ще бъдат оповестени на 28 февруари.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР