Растенията у дома ни носят щастие, спокойствие и радост за

...
Растенията у дома ни носят щастие, спокойствие и радост за
Коментари Харесай

6 лечебни растения, които да отглеждаме у дома

Растенията вкъщи ни носят благополучие, успокоение и наслада за очите. Да, те изискват и грижа, само че ни се отблагодаряват по разнообразни способи - като да вземем за пример пречистват въздуха в стаите. А има няколко съответни типа, които можем да отглеждаме у дома, и се славят със своите лечебни свойства. Затова няма да сгрешим, в случай че попълним сбирката си с тях.
 Стайните растения и какъв брой ефикасни са и против най-вредните замърсители на въздуха
Как цветята у дома ни защищават от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Алое вера

Много публикувано и употребявано в козметиката, това растение може да ни избави в редица обстановки, без да би трябвало да тичаме до аптеката или дрогерията. Гелът, който се съдържа в дебелите листа на алоето, се използва ефективно при разнообразни кожни раздразнения като слънчево изгаряне и други и има мигновен облекчаващ резултат. 

Освен това подкрепя по-бързото укрепване на всевъзможни рани, тъй като подтиква образуването на колаген - значима съставка на кожните тъкани. Някои типове алое стават и за консумация и подкрепят храносмилането и здравето на червата, само че би трябвало да се осведомяваме добре дали това, което сме взели у дома, е от тях. А с цел да ни радва и да ни оказва помощ за дълго, алоето би трябвало да има достатъчно слънчева светлина.
 Снимка 351010

Лавандула

Тя кардинално пораства навън, само че може да се приспособява и за живот у дома при подобаващите условия - доста слънчева светлина и топлота. Препоръчително е да сложим саксията до най-слънчевия прозорец вкъщи. А по-късно можем да се насладим на красивите й цветове и прелестен мирис.

Лавандулата е известна най-много със своите успокояващи свойства и удобно влияние върху душeвността и нервната система. Освен просто да вдишваме лавандулово ухание, може да си създадем чай от няколко стръкчета или да я прибавим в печива да вземем за пример. Важното е да сме спестовни с количествата, тъй като другояче по никакъв начин няма да ни допадне на усет.

Мента

Тя е много лесна за развъждане, като единственото изискване е да не бъде в една саксия с друго растение. И постоянно, когато усетим стомашно или друго неразположение, можем да откъснем няколко листа и да си създадем чай. С него лекуваме както отичане и тежест в корема, по този начин и болки в гърлото и други грипоподобни признаци. А бонусът е, че е наложителна добавка към обичаното мохито.
 Снимка 648164

Лимонена трева

И тя е от фамилията на ментата и също се отличава със свежия си усет и мирис. Обича директна слънчева светлина и тъкмо както ментата би трябвало да бъде в самостоятелна саксия.

Цитронелата има релаксиращо деяние, подкрепя съня и облекчава храносмилателни разстройства. Може да се използва както за изработката на чай, по този начин и като добавка в разнообразни салати и ястия, предава Reader`s Digest.

Мащерка

Това растение е познато най-много като фалшификация в кулинарията, само че може да се употребява и за друго, с изключение на за овкусяване на ястия. От листата й може да си създадем чай, който не са работи успокояващо на нервната система, само че и облекчава простуда и храносмилателни проблеми. За да може да се възползваме от тези изгоди, би трябвало просто да й осигурим задоволително слънчева светлина по няколко часа дневно - най-добре наоколо до прозорец.
 Снимка 502675

Моринга

Известна още като дървото-чудо или дървото, което в никакъв случай не умира, това растение е освен красиво, само че и доста потребно. То се слави със своите антиоксидантни свойства и високо наличие на витамини и минерали. На много места в Субсахарска Африка и Югоизточна Азия листата му даже се смятат за здравословна храна.
 Цветята, вътрешните растения и по какъв начин да се грижим за тях през есента и зимата
Как да се грижим за домашните растения през студените месеци

Съвети за прекарване на зимата

Морингата също е топлолюбиво растение, което би трябвало да отглеждаме до прозорец, за предпочитане с южно ревю, изключително през зимата. Тя има противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, оказва помощ за облекчаването на стомашни проблеми, подкрепя ставите и костите, както и сърдечно-съдовата система. Освен това може да се нанася под различни форми върху отоци, рани и белези подкрепя възобновяване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР