Растежът на световното търсене на петрол се очаква да се

...
Растежът на световното търсене на петрол се очаква да се
Коментари Харесай

Очаква се растежът на глобалното търсене на петрол да се забави значително до 2028 г.

Растежът на международното търсене на нефт се чака да се забави съвсем до нула през идните години. Високите цени на силата и опасенията към сигурността на доставките, подчертани от световната енергийна рецесия, форсират прекосяването към по-чисти енергийни източници, сочат заключенията от най-новия средносрочен отчет на Международната организация по силата (МАЕ), отдаден на търсенето и предлагането на нефт до 2028 година

Въз основа на актуалните държавни политики и пазарни трендове МАЕ предвижда световното търсене на нефт да нарасне кумулативно с 6 % сред 2022 година и 2028 година, с цел да доближи 105,7 милиона барела дневно, подкрепено от мощното търсене от нефтохимическия и авиационен бранш.

Въпреки това нарастване, годишният растеж на търсенето се чака да се свие от 2,4 милиона барела дневно през актуалната година до едвам 0,4 милиона барела дневно през 2028 година

Използването на петрола като транспортно гориво се чака да намалее по-отчетливо след 2026 година, поради разширението на бранша на електрическите транспортни средства, по-широкото потребление на биогорива и подобряването на икономията на горива.

" Преходът към стопанска система, захранвана от чистата сила, набира скорост, като се обрисува пик в международното търсене на нефт преди края на десетилетието, защото напредва развиването на електрическите транспортни средства, енергийната успеваемост и разнообразни други технологии ", разяснява Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МАЕ.

" Производителите на нефт би трябвало да извърнат изключително внимание на набиращия скорост ритъм на смяна и да калибрират своите капиталови решения, с цел да обезпечат проведен преход ", прибавя той.

Глобалните петролни пазари към момента постепенно се пренастройват след три бурни години, в които първо пандемията КОВИД-19, а по-късно и нашествието на Русия в Украйна, предизвикаха обилни промени. Глобалното предложение на нефт може да бъде затегнато през идващите месеци, защото съкращенията на производството от страна на алианса ОПЕК+ смекчат подема в международните доставки на нефт. Напрежение на пазарите обаче наподобява ще отслабне през идните години, написа още в отчета на МАЕ.

Очаква се растежът на търсенето в Китай да се забави доста, като този развой ще стартира през 2024 година Въпреки това възходящото търсене на нефтохимически артикули и мощният растеж на потреблението в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи ще компенсират спада в развитите стопански системи.

Глобалните вложения във връзка с изследването, добива и производството на нефт и газ са на път да доближат най-високите си равнища от 2015 година насам, нараствайки с 11 % на годишна база през 2023 година до парична стойност от 528 милиарда щ. $.

Ако се задържи, това равнище на вложения би било задоволително, с цел да отговори на плануваното търсене за интервала, обзет от отчета. Въпреки това, то надвишава количеството, което би било належащо в свят, който върви към чисти нулеви излъчвания на парникови газове.

Заключенията от отчета допускат, че огромните производители на нефт поддържат проектите си за създаване на потенциал, даже когато растежът на търсенето се забавя. Очаква се това да докара до авариен потенциал от най-малко 3,8 милиона барела дневно, концентриран в Близкия изток, оповестява Българска телеграфна агенция.

Въпреки това отчетът отбелязва редица фактори, които биха могли да повлияят на пазарните салда в средносрочен проект, в това число несигурни световни стопански трендове, възможни нови съкращения на добива от ОПЕК+ и политиката на Китай във връзка с рафиниращата промишленост.

Страните производителки на нефт отвън алианса ОПЕК+, водени от Съединените щати, Бразилия и Гвиана, преобладават при проектите за увеличение на световния потенциал за доставки в средносрочен проект, с предстоящ растеж от 5,1 милиона барела дневно до 2028 година, плануват специалистите на МАЕ.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирак водят при проектите за създаване на индустриални потенциали в границите на ОПЕК+, до момента в който африканските и азиатските членове на организацията ще се борят с продължаващите спадове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР