Растежът на световната икономика ще се забави догодина, но ще

...
Растежът на световната икономика ще се забави догодина, но ще
Коментари Харесай

ОИСР: През 2023 г. Европа ще бъде ударена от енергийната криза

Растежът на международната стопанска система ще се забави следващата година, само че ще бъде избегната световна криза, до момента в който европейската стопанска система ще бъде наранена най-силно от най-лошата енергийна рецесия от седемдесетте години на предишния век насам, демонстрира последният отчет " Икономически вероятности " на Организацията за икономическо съдействие и развиване, оповестен във вторник. В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и раз прикани централните банки да продължат да покачват лихвените проценти с цел да лимитират доста високата инфлация.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака международният стопански напредък да се забави от 3,1% през тази година до 2,2% през идната година, преди да се форсира до 2,7% през 2024 година В началото на есента Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че Брутният вътрешен продукт в международен проект ще нарасне с 3% пре 2022 година, след което да се забави до 2,2% през 2023 година

" Нашият централен сюжет не е световна криза, а доста закъснение на растежа на международната стопанска система през 2023 година, както и към момента висока, въпреки и отслабваща инфлация в доста от страните ", уточни изпълняващият длъжността основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Алваро Сантос Перейра в последния стопански отчет на организацията, представен от БНР.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз сподели, че световното закъснение визира стопанските системи неравномерно, като Европа понася най-голямата тежест, защото войната на Русия в Украйна удари мощно както бизнес активността на остарелия континент, по този начин и провокира скок на цените на силата и респективно на инфлацията.

Организацията предвижда, че стопанската система на еврозоната ще забави растежа си от 3,3% през актуалната година до едвам 0,5% през 2023 година, преди да стартира да се възстановя и да нарасне с 1,4% през 2024 г.  Това въпреки всичко съставлява малко по-добра прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от тази през септември, когато се очакваше Брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 3,1% тази година, след което експанзията да се забави внезапно до 0,3% следващата година.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин предвижда криза в Германия през идната година, като Брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,3% поради мощната взаимозависимост на немската стопанска система, по-специално на нейната индустрия, от съветска сила. През септември обаче Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда даже още по-голям спад на немския Брутният вътрешен продукт с 0,7 на 100. За 2024.г се чака отскок на немския Брутният вътрешен продукт с 1,5 на 100.

В същото време обаче организацията чака френската стопанска система, която е доста по-малко подвластна от съветската сила, да нарасне следващата година с 0,6% и с 1,2% през 2024 година Икономиката на Италия пък се чака да нарасне през 2023 година със скромните 0,2%, което допуска, че следващата година стопанската система на Апенините може да претърпи известна техническа криза (поне две следващи тримесечия на стесняване на БВП).
Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство с 0,4% през 2023 година след напредък с 4,4% тази година, защото страната се бори с повишаващите се лихвени проценти, с растящите цени и слабото потребителско и бизнес доверие. Само два месеца по-рано Организацията за икономическо сътрудничество и раз очакваше застоялост за английската стопанска система следващата година (0,0%). За 2024 година организацията предвижда слаб напредък от 0,2 на 100.

Икономиката на Съединените щати би трябвало да се показва по-добре, като се чакат растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави от 1,8% тази година до 0,5% през 2023 година, преди да се увеличи с 1,0% през 2024 година

Китай, който не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, се чака да бъде една от дребното огромни международни стопански системи, която ще форсира растежа си през идната година след вълната на локални локдауни поради Covid-19, въвеждани от китайските управляващи през последните месеци. Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака ускорение на растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай от 3,3% тази година до 4,6% през 2023 година и леко закъснение до 4,1% през 2024 година

Тъй като енергийните цени евентуално ще останат високи, Организацията за икономическо сътрудничество и раз сподели, че централните банки по света би трябвало да продължат да покачват лихвените проценти, с цел да се борят с инфлацията, като към този момент има признаци, че ранните покачвания на лихвите в Бразилия и Съединените щати стартират да се отплащат, водейки до забавян на инфлационния напън.

Въпреки че доста държавни управления към този момент похарчиха доста, с цел да облекчат отрицателните резултати от високата инфлация посредством тавани на цените на силата, понижаване на налозите и дотации, Организацията за икономическо сътрудничество и раз уточни, че високите държавни разноски (с оглед на растящите лихви) значат, че такава поддръжка ще би трябвало да бъде по-добре ориентирана в бъдеще.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз акцентира, че " несигурността по отношение на икономическите вероятности е висока “ и рисковете са станали " по-рязко изкривени в посока надолу " на фона на опасенията по отношение на високата инфлация и войната на Русия в Украйна, която най-много тласна мощно нагоре енергийните цени.

" Глобалните финансови условия се стегнаха доста на фона на извънредно енергичните и необятно публикувани стъпки за повишение на лихвените проценти от страна на централните банки през последните месеци, което натежава върху сензитивните към лихвите разноски и усилва натиска, пред който са изправени доста нововъзникващи пазарни стопански системи “, добави организацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР