Растежът на американската икономика се забави рязко през последното тримесечие

...
Растежът на американската икономика се забави рязко през последното тримесечие
Коментари Харесай

БВП на САЩ нарасна с 4,3% в края на 2020 г. и се сви с 3,5% за цялата изминала година



Растежът на американската стопанска система се забави внезапно през последното тримесечие на 2020 година до 4,3% на годишна база след рекорден напредък с над 33% през предходните три месеца, само че това съставлява слаба възходяща проверка по отношение на миналата оценка на Министерството на търговията за покачване с 4,1 на 100.

За цялата 2020 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се сви с 3,5%, което съставлява най-дълбоката криза от далечната 1946 година, откакто през 2019 година американската стопанска система набъбна с 2,2%. Това представляваше и първото стесняване на стопанската система на Съединени американски щати след световната финансова рецесия през 2008-2009 година

В рамките на четвъртото тримесечие на миналата година Брутният вътрешен продукт се увеличи с 4,3% годишно след растеж от 33,4% през третото тримесечие, като това съставлява слаба възходяща проверка по отношение на предишна оценка за напредък с 4,1% и ексресна оценка на Министерството на търговията за покачване с 4 на 100.

Възходящата проверка се дължи на по-големи по мярка бизнес ресурси, които доближиха през четвъртото тримесечие вложения 62,1 милиарда $ при предходна оценка за 48,0 милиарда $ и прибавиха 1,37 процентни пункта към Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Потребителските разноски обаче, които по принцип са главен генератор за икономическия напредък, се покачиха през четвъртото тримесечие на 2020 година с едвам 2,3% на годишна база по отношение на предишна оценка за покачване с 2,4% и след техен растеж с цели 41% през интервала юли - септември.

В същото време бизнес вложенията набъбнаха с 13,1% при предишна оценка за покачване с 14%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР