Растежът на американската икономика се ускори през първото тримесечие на

...
Растежът на американската икономика се ускори през първото тримесечие на
Коментари Харесай

БВП на САЩ нарасна с 6,4% през първото тримесечие



Растежът на американската стопанска система се форсира през първото тримесечие на 2021 година с помощта на солидната държавна помощ за семействата и бизнеса, както и вследствие на облекчение на ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, на фона на мощното движение на имунизация в Съединени американски щати, което способства за усилване на вътрешното търсене и разреши на редица бизнес услуги като заведения за хранене и питейни заведения да отвори още веднъж.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати набъбна през първото тримесечие с 6,4% на годишна база след покачване с 4,3% в края на 2020 година, отбелязвайки най-силните първи три месеца от дадена година от далечната 1984 година, демонстрират неревизирани данни на Министерството на търговията.

Това е и вторият най-солиден стопански напредък от третото тримесечие на 2003г. насам, откакто през третото тримесечие на 2020 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати набъбна избухливо с над 33 на 100.

Икономическият напредък, почнал от средата на предходната година, остави Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през първото тримесечие на 2021 година на едвам 0,9% под неговото предпандемично равнище в края на 2019 година

Графика на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати



Растежът през първото тримесечие беше подсилен от мощно повишаване с 11,3% на потребителските разноски, защото американските семейства купуваха интензивно коли, мебели, електроника и редица други артикули посредством и на държавната финансова помощ под формата на два кръга от стимулиращи чекове в отговор на коронавирусната рецесия.

Министерството на търговията удостовери, че увеличението на Брутният вътрешен продукт също по този начин отразява повишаването на нежилищните и жилищните дълготрайни вложения, разноските на федералното държавно управление, като и разноските на щатските и локалните управляващи. Бизнес вложенията се покачиха с 10,8%, до момента в който бизнес вложенията единствено в съоръжение скочиха с 13,4%, а жилищните вложения набъбнаха с 12,7 на 100.

Нетният експорт пък се намали с 2,9%, до момента в който вносът набъбна с 6,7%, като чистият отрицателен търговски баланс лиши 1,2 проценти пункта от растежа на Брутният вътрешен продукт.

Очаква се американската стопанска система да продължава да набира скорост и през второто тримесечие, като множеството икономисти предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати може да нарасне със 7% за цялата сегашна година, което би представлявало най-солидната агресия от 1984г. насам и откакто през пандемичната 2020г. стопанската система се сви с 3,5% - най-лошо показване от 74 години насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР