Ръстът на покупко-продажбите на имоти през второто тримесечие е по-слаб,

...
Ръстът на покупко-продажбите на имоти през второто тримесечие е по-слаб,
Коментари Харесай

Ръстът в покупките на имоти се забавя през второто тримесечие, в София - спря

Ръстът на сделките на парцели през второто тримесечие е по-слаб, в сравнение с през първото. В София нарастване на покупко-продажбите съвсем няма, в огромните градове също се следи изстудяване на пазара. Забавяне има и по Черноморието, само че там интензивността е по-голяма от междинната за страната.
Активността на пазара на недвижими парцели стартира да понижава. През първото тримесечие на годината в страната са изповядани 44.1 хиляди сделки, което е с 10.80% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година През второто покупко-продажбите са 48.8 хиляди, само че растежът им е едвам 4.31%, по отношение на април-юни 2021 година Общо за полугодието броят на покупко-продажбите е малко над 112.5 хиляди. Увеличението по отношение на 2021 година е към 7% или по-точно 7401 покупко-продажби. Данните обгръщат сделките на здания, идеални елементи от здания и земи, изповядани във всички 113 служби по вписванията в цялата страна.
Ръстът в София спря, изстудяване при огромните 10
В София броят на покупко-продажбите на процедура стопира да пораства - нарастването по отношение на второто тримесечие на 2021 година е под % - 0.28%. На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под междинното за страната. За съпоставяне през първото тримесечие в столицата беше регистриран от растеж от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете спрямо първото тримесечие на годината. Тогава те регистрираха покачване надлежно от 34.6% и 18% по отношение на 2021 година Сега растежът и в двата града по отношение на второто тримесечие на предходната година гравитира към 10.5%.
Реклама
От четирите огромни града само Пловдив бележи леко покачване - при минус 3.02% за първото тримесечие на 2022 година, за второто растежът е 3.82%. Общо за полугодието покупко-продажбите са с едвам 0.90% повече спрямо първите шест месеца на 2021 година

При Велико Търново, Стара Загора и Русе се следят негативни стойности в порядъка на минус 3-5%, а при града на липите минус цели 8.96%. При десетия по величина град в България - Шумен, понижението в броя на покупко-продажбите е 13.07%, като през първото тримесечие на годината градът беше на плюс от 19.2%.

Сливен, осмият по величина град в страната, забавя минимално - от 2.95% растежът пада на 2.21% При Добрич забавянето е от 11.53% през първото тримесечие на 4.62% през второто.
Несебър към този момент изпреварва Бургас по броя покупки на парцели по данни за полугодието. Фотограф: Юлия Лазарова Все още е горещо по морето
По Черноморието интензивността през второто тримесечие също се забавя по отношение на първото. Общият растеж на покупко-продажбите в седемте морски служби по вписванията (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие и Царево) обаче е повече от 30% за полугодието, което е сензитивно по-високо от междинното 7% за страната.
Реклама
Най-много от покупко-продажбите по Черноморието са изповядани във Варна - 4328 сделки за второто тримесечие и 7799 за първите шест месеца на годината. В съпоставяне със същия интервал на предходната година нарастването е 20.13%. Службата в морската столица резервира третата си позиция след София и Пловдив по брой покупко-продажби.

В служби като тези в Несебър, Балчик и Бургас забавянето през второто тримесечие спрямо първото е по-слабо., изповяданите покупко-продажби през второто са с 87.58% повече. За полугодието нарастването е впечатляващите 92.87%. Няма друга работа в страната с подобен напредък. На втора позиция е Царево с 36.90% за полугодието.

Интересното при Несебър е, че през първото тримесечие на годината се подреди за първи път в топ 10 по брой покупко-продажби като влезе непосредствено на пета позиция и се залепи тъкмо зад Бургас. За второто тримесечие на 2022 година по брой на осъществените покупко-продажби с парцели Несебър измества Бургас и се подрежда четвърти с 2915. За полугодието службата е с 4353 покупко-продажби при 3938 за тази в Бургас.

Единствено по морето в службата в Каварна има спад на покупко-продажбите през второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на миналата година - от 10.5%, до момента в който през първото е имало напредък от съвсем 2%. Спадът в броя на покупко-продажбите за полугодието е 5.6%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пловдив 2 Политика 3 Свят 1 Пловдив 2 Свят 3 Транспорт 1 Пловдив 2 Политика 3 Земеделие Реклама Активността се измества по периферията
В към четвърт от службите по вписвания растежът през второто тримесечие въпреки всичко е бил по-голям от този през първото. Сред тях са селища наоколо до София като Елин Пелин, Ихтиман, Сливница, покрай зимните курорти - Смолян и Чепеларе. Активен е бил пазарът в Североизточна България - Търговище, Разград, Велики Преслав, Провадия, Силистра, както и в селища по периферията на страната - Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мадан, Момчилград, Гоце Делчев. Изглежда до тях вълната на имотната интензивност е достигнала със забавяне и евентуално ще отшуми по-късно във времето.

Забавянето па пазара се случва в изискванията на война в Украйна и, на, която пораства още от есента на 2021 година и не на последно място по ипотечните заеми. Голяма част от притежателите се въздържат да продават, поради риска инфлацията да стопи прихода им. Изкачват и строителните бизнесмени, тъй като се затрудняват да изчислят финалната себестойност на бъдещите жилищата. Има хора, които желаят да купуват парцели, с цел да предпазят спестяванията си, само че и други, които не са подготвени да го създадат при сегашните високи равнища с упованието да има спад. Дали явлението ще е краткотрайно или второто тримесечие на 2022 година бележи начало на трайна наклонност към този момент е мъчно да се каже сигурно.
Свързани публикации Наемите нарастват, само че по-бавно от жилищата - какво да вършим и да не вършим 1 юли 2022, 06:27 Бизнес климатът се усъвършенства във всички браншове през юни, най-вече в строителството 29 юни 2022, 13:50 Годината стартира с 10% растеж на покупко-продажбите с парцели, в Несебър той е 100%, в София 9% 11 април 2022, 06:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР