Ръст на заплатите в здравеопазването договориха в петък на среща

...
Ръст на заплатите в здравеопазването договориха в петък на среща
Коментари Харесай

Медици остават с ниски заплати заради нахални шефове на болници

Ръст на заплатите в опазването на здравето договориха в петък на среща при премиера Кирил Петков членове на Национален профсъюз „ Защита “. От този месец стартовата заплата за доктор става 2000 лв., 1500 лв. ще е месечното заплащане за здравна сестра и 900 лв. за санитар. Споразумението бе предшествано от митинги на медици с искане спомагателните хонорари за работата им на първа линия поради Covid-19 да не отпадат и след анулацията на изключителното състояние от 1 април.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова удостовери уговорените суми, само че добави, че това ще се отнася за тези лечебни заведения, при които това е скрепено с групов трудов контракт и се съблюдава правилото за съответствие 1 към 20 сред най-високата и най-ниската заплата.

„ Защото има такива „ перверзни “ обстановки, в които управлението на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лв.. Те не влизат на интервенции, не дават нощни смени и оставят младите лекари да се мъчат със обстановката “, изясни Бориславова.

Отношенията сред България и Северна Македония

Има съветски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една постоянна географска зона, в която да има свободно придвижване на хора и капитали и съгласие сред народите, сподели Лена Бориславова във връзка експулсирането на 11 съветски дипломати от България в границите на седмица.

„ Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в полза на българското държавно управление, че не извършват единствено дипломатически функционалности, а имат съответно предоставения, в това число да работят за това да се дестабилизират връзките на България със западните й съседи, в това число Северна Македония “, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от управляващите в Северна Македония, че там също има съветски ползи, които противодействат на връзките на добросъседството, които са сензитивен миг за връзките сред двете страни.

"Българското държавното управление ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по сензитивен въпрос, за който би трябвало да се подсигурява, че дава отговор на възприятието за защитеност на българския народ ", съобщи още началникът на кабинета на премиера.

Добавките за пенсионери

„ Стратегията на държавното управление във връзка с пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличение на пенсиите, тъй че те да могат да водят заслужен метод на живот. Това сега не се случва за най-малко половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме планували, тъкмо това ще е главната цел. Ние също одобряваме (COVID добавка от 60 лева към пенсията),като доста значима добавка, на която всеки пенсионер има право “, съобщи Бориславова.

По думите й никой не е очаквал такава инфлация нито в народен, нито в международен проект.

„ Това са огромните провокации, пред които всяко едно ръководство в този момент би трябвало да се оправи през тази година. Да, желаеме да има нов метод на пресмятане на пенсиите, който да подсигурява заслужен метод на живот. В България освен секторът на пенсионната промяна е този, който би трябвало да бъде изменен, имаме бранша на опазването на здравето, където имаме основни дефицити, военното министерство също страда от систематична липса на финансиране, образованието също “, разясни тя.

Високите цени на силата у нас

В Гърция сумата за подкрепяне на пенсионери и обществено слаби е 200 евро за Великден, има и ваучери от 40 евро за гориво за обществено слаби. В Италия пък има понижение на акциза за горивата с 25 евроцента за литър, цени на ток и газ ще са замразени за 5 млн. семейства до края на годината. В Германия ще се даде еднократна енергийна помощ от 300 евро за всяко домакинство, има и 30 евроцента понижение на акциза за бензина и 14 евроцента за дизела.

„ Минималната ставка на акциза е обезпечено на равнище Европейски Съюз и ние под нея не можем да паднем. Към момента България е една от дребното страни, които са на минималната ставка на данък – т.е., в случай че желаеме да използван сходна мярка, би трябвало да желаяме позволение от Европейски Съюз и той да важи за всички страни членки “, съобщи Бориславова. По думите ѝ там, където сега понижат акциза е, тъй като те изначално имат по-висок от минимума, който е позволен.

„ Най-голямата подбуда за феноменът с повишаване на цените е цената на електричеството и на ресурсите за генериране на електрическа енергия. Затова натам са ориентирани и напъните ни – с изключение на помощта за Великден, с изключение на мораториума, който действаше до момента и цените за битовите консуматори не са се покачили от предишното лято, идната стъпка е да генерираме енергийна самостоятелност на страната ни и общо закупуване и договаряне, посредством Европейска комисия, на газ “, добави тя.

Бориславова добави, че на идващия съвет в Брюксел ще бъде разгласен и солидарният фонд, с който страната ни ще има право да получи финансови средства да закупи газ за хранилището в Чирен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР