Ръст на ухапвания от кърлежи. Това отчитат лекари и граждани,

...
Ръст на ухапвания от кърлежи. Това отчитат лекари и граждани,
Коментари Харесай

Хапят ни кърлежи, атакуват ни змии

Ръст на ухапвания от кърлежи. Това регистрират лекари и жители, оплакали се от настъпление на паразити. Оказва се обаче, че ухапването не е незабавен случай и кърлежът може да бъде отстранен от персонален доктор или хирург, предаде NOVA.

Д-р Борислав Генчев е с дългогодишна процедура и е безапелационен, че ухапванията от сходни паразити се усилват. Въпреки, че парковете в градска среда са обработени срещу кърлежи и бълхи, майките с деца са изключително деликатни. Димитранка Трифонова прекарва огромна част от деня с детето си навън.

" Досега не ми се е налагало и не съм се сблъскала, само че бих отишла в Бърза помощ, без да се въвличам ", споделя майката.

От Спешна помощ успокояват обезпокоените родители.

" Трябва да се насочват към персонални лекари и кабинети и по-късно да потърсят лекарска помощ за лаймска болест. Най-важното е да не го пипат, с цел да не се скъса ", разясни доктор Деян Георгиев, шеф на Спешна помощ.

Не всеки кърлеж може да болести човек с лаймска болест. Най-опасни са паразитите, които живеят в планините.

" Всяка година имаме нарастване на ухапванията в този интервал. Първо би трябвало да се знае, че е добре да оглеждаме тялото си, в случай че сме били в тревни пространства. При лаймската болест има зачервяване там, където е ухапването ", изясни проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Атакуват ни и змии това лято. Високите температури и буйната растителност през лятото усилват възможностите да попаднем на влечугото. На процедура това може да се случи съвсем на всички места, както в парковете по този начин и в градска среда.

Боян Благоев е ловджия на змии на свободна процедура. Споделя, че тръпката да хванеш влечугото няма равна.

" В множеството случаи ги пипвам с голи ръце. Внимавам да не ме ухапе. Досега не се е случвало ", споделя мъжът пред NOVA.

В продължение на 2 години Боян е бил нает от община Варна, с цел да лови влечугите. Тази година към момента няма предложение за работа, само че наблюденията му демонстрират, че броят на змиите в града пораства.

Ловецът нееднократно е попадал и на отровни типове.

" Преди 2 седмици хванах отровна змия в кв. " Виница " зад една спирка ", показа Боян.

А ухапването може да има съществени последици, в случай че не вземем нужните ограничения.

" В случай на захапване от пепелянка, би трябвало да потърсим допустимо най-близкия медицински пункт за помощ. Много е значимо да запазим хладнокръвие и никога да не слагаме турникет някъде над лакътя, или над мястото на захапване ", изясни Стелян Ябълкаров, еколог, специалист по змии.

Специалисти разясняват, че има по какъв начин да разпознаем дали змията, която ни е ухапала, е отровна.

" Когато ви ухапе отровна змия, има отток и е мъчително мястото. Също по този начин има два белега от дупките на отровните зъби. При захапване от неотровна има дребни белези като от иглички ", изясни Ябълкаров.

Сред отровните змии най-често срещана у нас е пепелянката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР