Ръководството на ЦСКА обяви, че шестима от футболистите от школата

...
Ръководството на ЦСКА обяви, че шестима от футболистите от школата
Коментари Харесай

Шестима таланти от школата на ЦСКА с първи професионални договори

Ръководството на ЦСКА разгласи, че шестима от футболистите от школата на отбора са подписали първите си професионални контракти с " алените ".

Вратарят Илия Шаламанов и полевите играчи Йоан Бауренски, Християн Петров, Марк-Емилио Папазов, Даниел Иванов и Мартин Смоленски към този момент са професионални футболисти.

На формалния си уебсайт от ЦСКА напомнят, че през сегашния сезон в мъжкия отбор се утвърди Валентин Антов, а Иван Турицов, Митко Митков и Тонислав Йорданов са неизменима част от младежкия отбор на България. В мъжкия тим пък към този момент играе Ангел Лясков.

" Голямата цел на детско-юношеската школа на ЦСКА е да създава футболисти за първия тим, които да взимат образец от легендите на клуба, писали славната история на най-успешния футболен тим в България. Явно тази цел е изцяло постижима, а днешният ден е доказателство за това. Запознайте се с младите очаквания на отбора ни, които към този момент са със статут на професионални футболисти на ЦСКА. ", се споделя в известието на " алените ".

От ЦСКА дават и къси визитки на шестимата млади гении:

" Вратарят Илия Шаламанов е едвам на 17 години. Роден е на 07.08.2002 година в Бризбейн (Австралия). Корените му са от Петрич, където стартира да тренира футбол и бързо е видян от именития Борис Гаганелов, който го среща от първо лице с магията на ЦСКА и от лятото на 2014 година го селектира за детско-юношеската школа. Минава през разнообразни обединения, като постоянно в крайното класиране се е окичвал с орден, а през сегашния сезон става първенец с 19-годишните, макар че не играе във всички дуели, тъй като интензивно тренира с мъжете. Прави дебют за първия тим преди близо година в контрола против " Локомотив " Горна Оряховица, пази и в контролите против гръцкия " Арис ", казахстанския " Каспий " и немския " Нюрнберг ". Негов дядо е именитият петрички вратар Ильо Бабин, а младият пазач е подготвен да се бори за титулярното място на вратата на алените.

Йоан Бауренски е на 18 години. Роден е на 25.10.2001 година в град Монтана. Играе еднообразно добре като централен бранител и вътрешен халф. Преди 4 години става част от Академия ЦСКА. Шампион е в елитната юношеска група до 19 години и също по този начин се класира за елитния кръг с националния тим до 19 година За пръв път попада в групата на мъжкия тим предходната година в полуфиналните конфликти с " Ботев " Пловдив, а в този момент бе в групата и за дербито против " Левски " на Националния стадион, приключило 3:3.

Християн Петров е роден на 24.06.2002г. в Пловдив. Играе като централен бранител и също е първенец с U19. Пристига в тима преди три години. Титуляр е в националния тим на България с всички възрастови групи при юношите. Класира се за първокласен кръг на европейско състезание при 19-годишните, като отбелязва 5 гола. Има записани два публични мача във Втора лига през тази година с тима на " Литекс ".

Марк-Емилио Папазов е едвам на 16 години. Роден е на 08.10.2003 година. Играе еднообразно добре с двата крайници и с бързината си е потребен по двата фланга на офанзивата, както и зад нападателя. Умее да играе и на върха на офанзивата. Също първенец с 19 годишните тази година, макар че е с три години по-малък. В Академията е от две години, като преди този момент е упражнявал в италианския " Пескара ".

Даниел Иванов е на 18 години, роден е на 22.02 2002 година във Враца. Играе на всички позиции в офанзива само че се усеща най-добре зад тила на нападателя или като дясно крило. Присъединява се към Академия ЦСКА през юли 2018. През този сезон с тима до 19 години печели елитната юношеска група и чака при започване на юли полуфиналите от шампионата за купата на БФС с тима до 18 години. Част е от тима на България до 17 години и се надява да попадна в проектите на селекционера за идните квалификации за европейско състезание в тима до 19 години. Има всекидневен дебют за първия тим на ЦСКА, а в този момент тренира най-вече с мъжкия тим. Тази година завоюва премията за най-хубав млад футболист на ЦСКА за 2019-а година.

Мартин Смоленски е 17-годишен. Роден е в София на 08.03.2003 година В школата на ЦСКА е от септември 2010 година и към този момент повече от 10 години носи алената фланелка. Минал е през безусловно всички гарнитури на тима и е неизменим водач и голмайстор на отбора. В националния тим до 17 години е корав титуляр със 7 гола от 9 мача, като записва и 2 мача за националния тим до 19 години. Спечелил е 12 самостоятелни награди за голмайстор и най-полезен състезател, както и над 20 медала от разнообразни шампионати. Отличен с премия за най-перспективен млад състезател за 2018г. Шампион с U19 тази година, като става и голмайстор на тима, макар, че играе с 2 години по-големи от него и през втория полусезон няма нито един мач за тима, тъй като бе преотстъпен в " Литекс ". Неофициалният му дебют е против " Шанхай " Шенуа в надзорен мач в Марбея през 2018 година, до момента в който към момента е на 15- годишна възраст. Седмица по-късно прави и дебют, като титуляр против " Динамо " Киев още веднъж в контрола. Официалният му дебют е на 16 години и 1 ден против " Етър " Велико Търново на стадион " Ивайло ". До момента има 3 професионални мача за ЦСКА и един за " Литекс ". Потомствен армеец е. Дядо му е заслужил майстор на спорта и дълги години се състезава, а по-късно е и треньор в ЦСКА по лека атлетика. По време на една подготовка му слага пъпчето под чимовете на тревата наоколо до вратата откъм бранш " Г " на стадион " Българска войска ". Мартин знае какво значи безусловно " да ти е хвърлен пъпът на Армията " и по тази причина няма самообладание да потвърди своя гений и в мъжкия футбол. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР