Ръководството на Националното сдружение на общините се договори с финансовия

...
Ръководството на Националното сдружение на общините се договори с финансовия
Коментари Харесай

Доза спокойствие за общините след договорката с Асен Василев

Ръководството на Националното съдружие на общините се контракти с финансовия министър Асен Василев за рационален растеж в средствата за локалната власт.  

" Водят се договаряния за закона за удължение на бюджета и договаряния за Бюджет 2023, би трябвало да стартираме да водим договаряния за бюджета за 2024 година Преговорите са доста динамични. Срещата с министър Асен Василев ни дава оптимизъм ", каза в студиото на " България заран " Владимир Георгиев - член на Управителния съвет на сдружението и кмет на Самоков.

Донка Михайлова, която е зам.-председател на сдружението и кмет на Троян, уточни пред Bulgaria ON AIR, че общините имат релативно успокоение. 

" Преговорите започнаха на 1 февруари 2022 година и се надяваме да са завършени на 13 юни 2023 година Имаше относителна поредност и последователност. Приемаме това като оценка да не позволим в българските общини да не настъпват катаклизми. Договорихме това, че се резервират параметрите, които договорихме със служебния кабинет по 4-те най-важни фактора от бюджета. Изключително значимо за нас е, че ще можем да продължим капиталовите планове, които са финансирани на 50% ", изясни тя.

" Голяма част от плановете към този момент се работят. Аз към този момент получих писмо и ми желаят информация да видят доколко е планът, какво сме разплатили и какво остава да разплатим. В Самоков вършим тръбопровод в едно от селата. От основна нужда са ни тези средства, за тях сме създали публични процедури ", посочи Владимир Георгиев.

" Кметовете доста добре осъзнаваме страната в какво състояние е, по тази причина нашите оферти бяха рационални. Общините не са спрели да работят, само че доста изоставаме в публичния бранш. Заплатите в общинската администрация са на доста по-ниски равнища даже от държавната администрация, да не приказваме за частните компании. Искаме доста повече прогнозируемост във времето, с цел да създадем публични процедури ", сподели още кметът на Самоков.

Представителите на общините към момента не са имали контакт с районния министър, скоро чакат такава среща. 

" Важно беше да договорим, че сумата от над 400 млн. лева за капиталови планове ще бъде обезпечена от финансовото министерство. Предстои с Министерство на регионалното развитие да подпишем съглашения и да се договорим по какъв начин ще стане разходването на сумата. Министър Василев сложи изискване отпущането на средства по капиталови планове да става единствено на база действително направени разноски или фактури от изпълнителите ", обясни Михайлова.

По думите ѝ удължаването на удължаването на бюджета взема решение сериозен проблем  - да бъде продължен срокът, в който може да бъдат употребени средства в размер до обновения бюджет от предходната година.

" Удължаването е извънредно належащо, само че не взема решение въпроса с разноските, които инфлацията увеличи доста. Очакваме приемането на постоянния бюджет. Парадоксално е, че ще би трябвало да го одобряваме през август. В тези изключителни условия общините съумяха да продължат да ръководят всички значими функционалности за всекидневието. Но тази политика на оцеляване на бива да продължава ", настоя кметът на Троян.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР