Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците

...
Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците
Коментари Харесай

НЛРС-СЛРБ излиза с официална позиция за Африканската чума по свинете

Ръководството на Националното ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " свика изключително съвещание на Управителния съвет, поради динамично разрастващата се спешна обстановка с африканската чума по дивите прасета.

В срещата взе присъединяване изпълнитеният шеф на Изпълнителна организация по горите Мирослав Маринов.След задъбочени разисквания и разискване на предложенията, постъпили от разнообразни сдружения, Управителният съвет упълномощи ръководителя на Националната организация Васил Василев да изготви и даде писмена позиция до Министерство на земеделието храните и горите, която обобщава всички взети решения и оферти.

НЛРС-СЛРБ осъзнава изключителната съвестност на казуса с разпространяването на африканската чума по свинете, по тази причина поддържа напъните и ограниченията, подхванати от страната в битката с рисковото заболяване, само че установи острата потребност от осъществяване на задълбочена информационно-разяснителна акция, която да доближи до всеки обособен ловджия, до всеки човек, с цел да може да бъде осъзната заплахата и следствията от липса на своевременни съответни дейности за справяне с рецесията.

Съюзът на ловците и рибарите в България ще предложи да бъдат направени законодателни промени. Ловната общественост упорства да бъде изменен член 54, алинея 1 от ЗЛОД, което ще даде опция на министъра на МЗХГ да трансформира периоди за ловуване на съответни типове дивеч при зародили епизоотични рецесии. Министърът ще може да удължава периода за колективен лов на дива свиня през февруари и март, а при нужда и през април.

Ще бъде направено и предложение за смяна в Правилника за приложение на ЗЛОД, тъй че страната да се погрижи за финансиране на сдруженията, наранени от болестта, като им даде цялата сума от вноската за стопанисване на дивеч.

Причина за разпространяване на болестта могат да бъдат и нелегално отглежданите полудиви прасета в Източна Странджа. Националното ловно-рибарско съдружие ще предложи на министерство на земеделието те да бъдат третирани като диви прасета и да бъдат отстрелвани в случаите, когато не са затворени в огради в избрания период, когато стопанинът им е прочут.

След задълбочено разискване на тематиката за създаване на клопки за улов на диви прасета НЛРС-СЛРБ ще предложи тази мярка да бъде прецизирана и клопки да не бъдат поставяни там, където няма непрекъснати обитания на дива свиня, както и там, където плътността на популацията е под 0,5 животни на 100 хектара.

Съюзът на ловците и рибарите в България ще предложи на МЗХГ клопките да бъдат изграждани от лицата, стопанисващи дивеча в съответните региони, само че с цел да бъдат изпълнени всички инструкции, страната следва да обезпечи финансиране от съвсем 1000 лв. за капан, колкото почти е цената на типовия план или нужните за построяването им материали.

Националното ловно-рибарско съдружие приема въведената възбрана за колективен лов с кучета на дива свиня в 10-километровата зона около р. Дунав за нецелесъобразна към сегашния миг и предлага тя да бъде анулирана след 1 октомври.

Ловците са загрижени и за понижаване на популацията на дивата свиня в дивечовъдните сектори и държавните ловни стопанства, където плътността на популацията й е по-голяма и следва да бъде редуцирана поради риск от разпространяване на болестта.

Управителният съвет на Националното ловно-рибарско съдружие заостри вниманието върху опцията при лов на водоплаващ дивеч да се извържва и самостоятелен лов на дива свиня.

Всички оферти, систематизирани в писмена позиция, ще бъдат импортирани в Министерство на земеделието, храните и горите от ръководителя на Националното съдружие Васил Василев, категорично акредитиран от ръководещия орган на организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР