Ръководството на Министерството на културата, УС и Изпълнителният директор на

...
Ръководството на Министерството на културата, УС и Изпълнителният директор на
Коментари Харесай

Министър Атанасов проведе среща с членовете на УС на Национален фонд „Култура”

Ръководството на Министерството на културата, УС и Изпълнителният шеф на НФК започнаха разискването на План за деяние по 7 основни и незабавни тематики за образуване на работата на Фонда

Министърът на културата Атанас Атанасов и членовете на политическия му кабинет  – зам.-министрите Юрий Вълковски, Весела Кондакова, проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и съветникът на министъра Нели Македонска организираха през днешния ден видеконферентна среща с членовете на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура ”. Срещата бе планувана предходната седмица по самодейност на министър Атанасов и управителния екип на Министерството, а съществена точка в нея бе разискване на визията за развиването на Фонда, както и непосредствените ограничения, които следва да се подхващат за усъвършенстване на активността му.  
По време на диалога, модериран от зам.-министър Юрий Вълковски, в чийто пълномощия влиза и надзорът на успеваемостта на Национален фонд „ Култура ”, всеки един от членовете на Фонда показа в резюме себе си и активността си, както и проблемите, които вижда до момента в взаимната работа на УС. Бяха препоръчани и съответни хрумвания за решението на тези проблеми. Сред най-често споменаваните условия бяха тези за бистрота на активността, равнопоставеност на другите изкуства, включването на оптимално необятен кръг заинтригувани организации, включително креативните съюзи и общините, обезпечаването на задоволително време и потвърдена експертиза за разглеждане на плановете, разглеждане на законодателната рамка, потребността от по-ясни и по-добре комуникирани критерии за оценка на плановете и други..
На вниманието на Управителния съвет на Фонда бе препоръчан за разискване План за деяние по 7 основни и незабавни тематики на Национален фонд „ Култура ”, създаден от управлението на Министерство на културата, взаимно с изпълнителния шеф на НФК Мирена Станева. Планът планува изработването на Индикативна стратегия с регулярни стратегии на НФК, ревизиране на всички процедури, правила и контракти, за възстановяване на активността на Фонда, синхронизиране на нормативната уредба с условията на Националния проект за възобновяване и резистентност, правене на законодателен разбор, усилване на административния потенциал на Фонда, чрез запълване на щата и нараснало заплащане, както и възстановяване на връзката с бенефициентите, правене на разбор на средата и потребностите в културния бранш, разпространение на активността и поддръжката на НФК и интензивно присъединяване на членовете на УС в представянето на работата на Фонда.
В края на срещата министър Атанасов благодари на членовете на Фонда за това, че са откликнали на поканата му и за готовността да работят в синхрон. По думите му той към този момент е бил осведомен с доста от повдигнатите проблеми и това е знак, че всички са на една и съща страница. Министърът увери членовете на НФК, че той и сътрудниците му са отворени за разговор и би желал да е ясно на необятната общност, че Министерството на културата и Национален фонд „ Култура ” работят дружно, а актуалната среща няма да остане единична, тя слага началото на един дълъг интервал на взаимна работа.
Ръководният орган на Национален фонд „ Култура “ е Управителен съвет, чийто ръководител е министърът на културата. Членове на УС са одобрени дейци на културата, представители на креативен съюзи и по един представител на Национално съдружие на общините, на Министерството на културата и Министерството на финансите. В състава на УС влизат: Боян Ангелов, ръководител на „ Съюз на българските писатели “, Елена Николова, представител на Министерство на културата, доктор Нели Стоева, основен помощник в Катедра „ История и доктрина на културата ” на Софийски университет „ Св. Кл. Охридски ”, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, Ирина Гъркова, заемала поредно длъжностите „ консултант по нематериалност и просвета ” и „ секретар по нематериалност и просвета ” в Администрацията на президента, Велико Маринчевски, помощник, доктор в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен управител с над 20-годишен опит в региона на актуалните изкуства и просвета, проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор, Силвия Чолева, публицист, издател и публицист, Теодора Дачева, заместник-изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в България.
Екипът на НФК оперативно се управлява от изпълнителен шеф – Мирена Станева, чиято отговорност е да провежда и управлява цялостната активност като обезпечава осъществяването на решенията на Управителния съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР