Ръководството на една от замесените компании Goldman Sachs твърди, че

...
Ръководството на една от замесените компании Goldman Sachs твърди, че
Коментари Харесай

Германия разследва водещи банкови служители за данъчни измами

Ръководството на една от забърканите компании Goldman Sachs твърди, че не знае да се води следствие против тях или чиновниците.

Схемата евентуално е коствала 10 милиарда евро на немските данъкоплатци. Още по тематиката
Банки в Естония са забъркани в пране на пари за 13 милиарда $

Няколко локални банкери са упрекнати за присъединяване в съмнителни транзакции с Русия
27 май 2018
Danske Bank е подложена на критика за слаб надзор на опитите за пране на пари

Това не е първият случай, в който датската банка е разследвана по такива обвинявания
6 май 2018
Wells Fargo ще бъде санкционирана с 1 милиарда $

Санкцията е превантивна мярка против задълбоченото следствие на интервенциите на банката
23 апр 2018
Съединени американски щати упрекнаха най-голямата самостоятелна частна банка в Латвия в пране на пари

Предложението е ABLV Bank да бъде отрязана от достъп до американската финансова система
14 фев 2018 Прокурори в немския град Кьолн приготвят първите си обвинявания за данъчни измами против чиновници в едни от най-големите финансови институции. В огромната скица, която е коствала милиарди евро на Германия, са били забъркани стотици банкери, вложители, брокери и търговци, написа Bloomberg, базирайки се на близки до следствието.

Какво демонстрира следствието

Разследващите органи се стремят да открият ролята на забърканите банки, брокерски, счетоводни и адвокатски компании в схемата. Разследването обгръща транзакции, които са били ръководени от финансовите компании Barclays, Goldman Sachs, Bank of America, Macquarie и BNP Paribas. Обвинителните актове по случая ще бъдат формирани преди края на тази година, настояват анонимните източници на Bloomberg.

Разследването, което се организира от към 5 години, набра скорост, откакто няколко основни очевидци се съгласиха да сътрудничат. Прокурорите в Кьолн работят взаимно с сътрудниците си от Франкфурт и Мюнхен, които преди месец повдигнаха обвинявания против 6 души, измежду които са някогашни капиталови банкери от поделението на UniCredit в Лондон. Разследващите са се насочили към банкерите в Лондон, защото задграничните поданици на Кьолн заплащат налози в близкия до него – Бон.

Десетки банки в Европа и Съединени американски щати са взели участие в схемата, като даже са сключвали сами покупко-продажбите, подготвяли са ги за клиентите, като са влизали в ролята на настойник. Освен това са издавали документи за налозите или са финансирали транзакциите. По непотвърдена информация практиката е коствала над 10 милиарда евро на немските данъкоплатци.

Позицията на някои от забърканите банки

Транзакциите са включвали дребни покупко-продажби преди разпределянето на дивиденти. Впоследствие фирмите са отказвали да заплащат налози за дивидентите и банките попечители са издавали документи, като акционерите са имали опция при избрани условия да си възстановят сумата от данъчните.

Обвинителите настояват, че в някои от случаите няколко страни са издавали документи за възобновяване на налози, което е нараснало вредите. Финансовите институции Deutsche Bank, Commerzbank, M.M. Warburg & Cо, Clearstream Banking и поделението на Deutsche Boerse за търговия към този момент са осведомени, че транзакциите с тяхно присъединяване се проверяват.

От Warburg разясниха, че комерсиалната им активност не нарушава закона, до момента в който от Goldman настояват, че не знаят да има следствие против компанията или чиновниците им. Ръководството на Clearstream разгласи, че оказва подпомагане на прокурорите.

Властите няма да вършат компромис

Вече са отворени каузи против няколко банки и лица, до момента в който някои се надяват да сключат покупко-продажби с проверяващите за намаляване на присъдите. Разследващите органи надали ще се съгласят, защото са укрити налози в изключително огромни размери.

Германското законодателство не разрешава да се повдигат обвинявания против компании, само че прокурорите могат да дефинират финансовите институции като асоциирани страни в схемата и да им бъдат наложени строги наказания.

Банките, фондовете и вложителите, които са взели участие в търговията, се надяват на адвокатските мнения, считащи, че транзакциите са законни. Целта на прокурорите е да не се концентрира единствено върху лицата, които са сключвали покупко-продажбите, само че и да се насочи към управленията на фирмите. Според тях мениджмънтът на финансовите институции е бил наясно със схемата, защото транзакциите са били огромни, а сходни покупко-продажби минават само през утвърждението на банките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР