Ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново се разминаха във

...
Ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново се разминаха във
Коментари Харесай

НЗОК и Лекарският съюз пак се разминаха

Ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) още веднъж се разминаха във вторник, когато трябваше да проведат среща за изглаждане на несъгласията сред тях. Напрежението сред фонда и съсловната организация е към разпределянето на неусвоените средства. През предходната седмица БЛС изиска инспекция на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия в НЗОК. Управителят на касата проф. Петко Салчев сподели от своя страна, че не се тормози от инспекции.

Във вторник от НЗОК споделиха, че от 14 часа е имало съвещание на Надзорния съвет на фонда, на който са обсъждани методиката за заплащане за работа на първа линия, меморандум за съдействие с фармацевтите и разкриването на социална поръчка за следгаранционна поддръжка на копирни машини.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз е бил поканен на среща-разговор с Надзорния съвет на НЗОК от 14.30.

“Дискусиите по взимане на решения по точките от дневния ред, поради значимостта на дискутираните тематики, продължиха с 15 минути по-дълго от плануваното време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, само че те отхвърлиха да се включат в срещата. Управителният съвет на НЗОК кани още веднъж на диалози Управителния съвет на БЛС в границите на актуалната седмица, в ден и час, контрактувани сред ръководителите на управителните им органи “, обявиха от НЗОК.

Ръководството на БЛС обаче твърди, че не е било признато от Надзорния съвет на НЗОК, което е обидно и недопустимо.

“Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобяд, само че откакто представителите на БЛС чакаха извън 20 минути и не бяха признати, те напуснаха постройката на здравната каса. Обидно и недопустимо е провалянето на основни договаряния от страна на Народно събрание на НЗОК.

Вероятно членовете на Народно събрание на НЗОК (д-р Александър Златанов – Председател-МЗ, Людмила Петкова – МФ, Мария Беломорова – Министерство на здравеопазването, Румен Спецов – Изп. шеф на Национална агенция за приходите, доктор Иван Кокалов – КНСБ, Теодор Василев - КТ " Подкрепа ", проф. доктор Красимир Гигов – БЧК, Мария Петрова – ССИ, адв. Христина Николова-СРБЗ) се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените жители “, обявиха от Лекарския съюз.

Очаква се на следващия ден съсловните организации на лекарите и фармацевтите да дадат взаимна конференция. Фармацевтичният съюз упорства за 10 лв. такса за обработка на рецепта на Covid-пациент и повишение от 2 на 4 лв. на сегашната такса за 100% платените от НЗОК лекарства.

Във вторник Надзорният съвет на НЗОК и Българският фармацевтичен съюз подписаха меморандум за съдействие, с което се поема ангажимент за угаждане настояванията на фармацевтите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР