Ръководителят на руската наемническа група Вагнер Евгений Пригожин каза във

...
Ръководителят на руската наемническа група Вагнер Евгений Пригожин каза във
Коментари Харесай

Пригожин призна, че е създал фабриката за тролове, която според САЩ е манипулирала изборите през 2016 г.

Ръководителят на съветската наемническа група " Вагнер " Евгений Пригожин сподели във вторник, представен от Ройтерс, че е основал и финансирал Агенцията за интернет проучвания (АИИ). Това е компания, която Вашингтон дефинира като " плантация за тролове " и която съгласно Съединени американски щати се е намесила в президентските избори там през 2016 година

Пригожин е доближен на съветския президент Владимир Путин. В продължение на години той работеше импровизирано в интерес на Кремъл. През последните месеци стана едно от главните лица, свързани с съветската инвазия в Украйна.

Пригожин към този момент, че се е намесвал в изборите в Съединени американски щати. Изявлението му от вторник удостоверява това, като обрисува съответните му връзки с основаната в Санкт Петербург АИИ.

" Никога не съм бил единствено финансист на Агенцията за интернет проучвания. Аз я измислих, аз я сътворих, аз я ръководех дълго време ", споделя Пригожин в обява, споделена в обществените медии от пресслужбата на неговата група за кетъринг " Конкорд ".

" Тя беше основана, с цел да отбрани съветското осведомително пространство от хапливата и нападателна антируска агитация на Запада ", добави той.

За първи път Пригожин беше глобен от Съединените щати в резултат на връзките си с АИИ през 2018 година Той беше упрекнат в скрит план за машинация по отношение на Съединените щати.

Американският отчет на Мюлер, публично озаглавен Доклад по отношение на следствието на съветската интервенция в президентските избори през 2016 година, демонстрира, че АИИ се е пробвала да повлияе на изборите през 2016 година в интерес на някогашния президент Доналд Тръмп.

" Кампанията еволюира от обща стратегия, основана през 2014 година и 2015 година, с цел да подкопае американската изборна система, до целенасочена интервенция, която до началото на 2016 година облагодетелстваше претендента Тръмп и омаловажаваше претендента [Хилъри] Клинтън ", се споделя в отчета. " Служителите на АИИ също по този начин пътуваха до Съединените щати на задачи за събиране на разследваща информация. "

Пригожин прекара последното десетилетие на Съветския съюз в пандиза за грабежи и измами. По-късно при ръководството на Путин неговата група за кетъринг се снабди с държавни поръчки, което му завоюва прозвището " готвачът на Путин ".

По-късно той изпраща наемници от частната си военна формация " Вагнер " да се бият дружно с съветски военнослужещи в Сирия и в спорове в Африка, с цел да поддържат геополитическите ползи на Русия. След като отхвърляше в продължение на години, през 2022 година той призна връзките си с " Вагнер ", както и че се е намесвал в изборите в Съединени американски щати.

След като Русия нахлу в Украйна, той бързо построи обществения си профил както в Русия, по този начин и в чужбина, само че съгласно анализатори в последно време Кремъл се е опитал да му подреже крилата, обезпокоен от възходящия престиж на откровения предприемач и от високопоставените му рецензии към Министерството на защитата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР